Demontage van dak AZ-stadion afgerond [video]

Demontage van het dak. Foto van eind oktober.

Demontage van het dak. Foto van eind oktober.© Archief

ANP
ALKMAAR

De demontage van het dak in het stadion van AZ is afgerond. Vrijdag werd de laatste spant met een grote kraan verwijderd. Het dak is nu volledig verwijderd, inclusief het stuk boven de hoofdtribune.

(Lees hier alle artikelen over het ingestorte AZ-dak)

Begin augustus stortte een deel van het dak als gevolg van een zuidwesterstorm naar beneden. De lasverbindingen in de draagconstructie bleken te dun en het dak was niet berekend op de grote neerwaartse windbelasting waar op 10 augustus sprake van was.

De clubleiding van AZ besloot al snel daarna om een groot deel van het stadiondak te verwijderen. De Alkmaarse ploeg wijkt voor thuiswedstrijden steeds uit naar Den Haag.

"We hopen dat we 15 december weer in ons stadion kunnen spelen", zei directeur Robert Eenhoorn onlangs.

"We moeten licht en geluid hebben, de lichtmasten worden op een aparte constructie teruggeplaatst. Ook de videoschermen moeten nog ergens gemonteerd worden. Die tijdelijke voorzieningen zullen allemaal ook wel op tijd klaar zijn, maar we moeten dan nog de benodigde vergunningen krijgen dat alles veilig is. Daar beslist de burgemeester over."

Om 15 december te kunnen laten doorgaan moet de beoordeling van de veiligheidsrapportages rond 1 december klaar zijn. Alkmaar heeft AZ onlangs gewaarschuwd dat dit tijdspad waarschijnlijk onmogelijk wordt en heeft de club geadviseerd om voor alle zekerheid een alternatieve speelplek te zoeken.

,,Dat betreft een oude mededeling. Wij zijn nog steeds vol vertrouwen dat we op 15 december weer in ons stadion kunnen voetballen’’, zegt Eenhoorn. ,,Maandag hebben we overleg met de burgemeester.’’

AZ speelt de komende 'thuiswedstrijden' tegen Partizan Belgrado (Europa League, 28 november) en VVV-Venlo (competitie, 1 december) nog in het stadion van ADO Den Haag. Mogelijk kunnen de Alkmaarders voor de winterstop nog wel Ajax en de amateurs van Groene Ster (bekertoernooi, 18 december) ontvangen in de eigen thuishaven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen