Twee keer plofkraak binnen 24 uur op Zaandamse geldautomaat; politie onderzoekt verband

De ravage in de Lobeliusstraat was groot na de plofkraak
© foto DNP.NU
Zaandam

Nog geen 24 uur na een plofkraak op een geldautomaat in de Vrieschgroenstraat is Zaandam in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door een tweede geval. Ditmaal was een geldmachine in de Lobeliusstraat in Poelenburg het doelwit. Toeval?

Buurtbewoners van de Lobeliusstraat werden in de nacht van dinsdag op woensdag even na half drie opgeschrikt door een harde knal. Door de explosie ontstond een flinke ravage. De woningen boven de geldautomaat moesten worden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in het politiebureau. Het is niet bekend of de daders geld hebben buitgemaakt.

Of er een verband bestaat tussen de twee plofkraken in Zaandam - hemelsbreed een kilometer van elkaar verwijderd - en een derde die diezelfde nacht om kwart over drie in de Wendelaarstraat in Alkmaar plaatsvond? De politie kijkt daarnaar.

Overeenkomsten zijn er genoeg. Alle drie de keren vluchtten twee daders op een scooter of een brommer. En drie keer werd er stevig explosief gebruikt. ,,Tot nog toe hebben we geen spoor van de daders’’, aldus een woordvoerder van de politie.

Een verband met de Alkmaarse plofkraak ziet de politie niet. ,,Ik denk niet dat je na zo’n daad op je scooter doorrijdt naar Alkmaar om daar binnen drie kwartier nog eens toe te slaan. Of er verband is tussen de Zaanse kraken weten we niet. Maar het is te dicht bij elkaar om niet te onderzoeken. Dat doen we dus ook.’’

Lees ook: Lobeliusstraat ontzet door plofkraak

-> Plofkraken steeds grover en harder, zegt bankman: ’De gevolgen voor omwonenden zijn groot’

-> Plofkraken in Alkmaar en Zaandam, veel schade

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.