Premium

Laurens scoort met zijn kauwgom op de markt in IJmuiden

Laurens scoort met zijn kauwgom op de markt in IJmuiden
Laurens (links), docent René en Storm.
© foto kees de boer
IJmuiden

Hoe verkoop je succesvol computertoetsen op straat? Of pakjes kauwgom? Leerlingen van het Vellesan College in IJmuiden Laurens Dijkstra en Storm Viering proberen het donderdag eens uit op de markt in IJmuiden

Ze worden niet helemaal in het diepe gegooid: tijdens de verkoop houden docenten René van der Heijsteeg en Esther van Haandel een oogje in het zeil.

,,De kinderen hebben op school eerst een ondernemersplan moeten maken”, legt Van der Heijsteeg uit. ,,Een plan waarin bijvoorbeeld een idee moet zitten hoe je de financiën gaat beheren, hoe je de marketing regelt en hoe je de administratie bij gaat houden.”

De twee jongens hebben allebei een display voor zich neergezet. Laurens heeft kauwgom in de aanbieding, Storm een setje toetsen voor een computer. Laurens heeft ook een heel pak met zelfgemaakt reclamemateriaal op de tafel neergelegd.

Maar als de wind er gelijk al onder komt, besluit hij om de flyers toch maar in de doos laten. En dan kan de verkoop beginnen. Het loopt niet storm. ,,Goed dat het maar een uurtje is”, zegt Laurens.

Storm zegt niet veel, maar aan zijn gezicht is te zien dat hij het daar wel mee eens is. Hij wijst op zijn setje toetsen: ,,Misschien dat er helemaal geen markt is voor dit. Daarom heb ik er ook maar één pak van liggen. En is de prijs laag. Ik bied het aan onder de prijs waar ik het zelf voor heb gekocht.”

Er komt een vrouw bij de kraam staan. ,,Wat kost je kauwgum?”, vraagt ze aan Laurens. ,,2,50 mevrouw”, is het antwoord. ,,Oké, doe maar twee pakjes”, zegt de klant en even later legt Laurens vijf euro in zijn kassalade. ,,Goed gedaan, man”, prijst docent Van Haandel.

Ondertussen lukt het Storm niet om zijn toetsen aan de man te brengen. Hij trekt zijn capuchon nog maar eens goed dicht.

,,Volgende keer beter”, zegt hij. ,,Ze houden hier niet van toetsen.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen