Stakers Dijklander Ziekenhuis Purmerend krijgen geen loon [video]

Purmerend

Actievoerend ziekenhuispersoneel van het Dijklander ziekenhuis in Purmerend dat woensdag naar de landelijke manifestatie in Utrecht gaat, krijgt geen loon. Dat zegt actieleidster Monique van Putten van het Dijklander ziekenhuis

De stakers zullen aanspraak moeten maken op de stakingskas van FNV en CNV. Leden van Nu91 vangen bot want die heeft volgens Van Putten geen stakingskas.

,,Dat is het recht dat een werkgever heeft’’, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. Stakers moeten ’in eigen tijd’ naar de landelijke actiebijeenkomst gaan. Van Putten is gepikeerd door deze actie van de Raad van Bestuur.

,,Ik vind dat getuigen van geen goed werkgeverschap. Als je in de zorg werkt, werk je met je hart. Buiten werktijd weten ze je ook altijd te vinden. Maar als we een dag actie voeren voor betere zorg worden we gekort.’’

Actievoerders inde halk van het Dijklander
© Rien Floris

In rouw

Ziekenhuispersoneel in het Dijklander ziekenhuis in Purmerend loopt veel in het zwart. ,,We zijn in diepe treurnis, in rouw’’, zegt Van Putten.

Bij de ingang staan actievoerders met vlaggen en bezoekers krijgen flyers uitgereikt. Ook wordt een handtekening gevraagd (een omtrek van de hand) om solidariteit te betuigen aan de actie voor meer geld voor de zorg.

Zondagdienst

Woensdag is vandaag een zondag in het Dijklanderziekenhuis in Purmerend. Vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen draaien verschillende afdelingen van het Dijklander Ziekenhuis 'zondagsdiensten'. ,,Ik staak met een pieper’’, zegt Monique van Putten die OK assistente is. De poliklinieken in Volendam en Enkhuizen zijn dicht, behalve de pijnpoli in Volendam.

Ook chirurgen zetten een handtekening
© Rien Floris

Voor wie het nog niet wist dat de zorg meer centen wil en minder werkdruk, worden er ’s morgens vroeg in Purmerend flyers uitgedeeld. Om kwart voor tien vertrekt er een bus met zo’n vijftig actievoerders naar Utrecht waar in de Jaarbeurs een actiebijeenkomst is.

Stil

Om chaos te voorkomen heeft het ziekenhuis minder afspraken gepland en wordt er geschoven tussen de locaties Hoorn en Purmerend. Op de verpleegafdelingen worden zondagdiensten gedraaid. Maar er staan ook zaken compleet stil in het medische raderwerk.

In Purmerend zijn de operatiekamers en het scopiecentrum dicht. Ook in Hoorn zijn de operatiekamers gesloten en ligt de boel ook plat op chirurgie, het centrum voor geboortezorg, radiologie en hartkatheterisatie.

Aan de landelijke ziekenhuisstaking doen 150.000 van de 200.000 medewerkers mee Er zijn zondagsdiensten op 119 locaties van 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra, aldus FNV Zorg. Er wordt alleen spoedzorg verleend.

De ziekenhuismedewerkers en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) staan lijnrecht tegenover elkaar in de vastgelopen cao-onderhandelingen. De medewerkers willen een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden. De werkgevers bieden 750 miljoen en de bonden vragen 950 miljoen.

De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

Meer nieuws uit Waterland