Voor de actievoerders in het Zaans Medisch Centrum is het zondag [video]

Leden van het actiecomité en verschillende verpleegkundigen bij de mini Intensive Care in het ZMC.
© Foto Frederique Teillers
Zaandam

Meer dan 80 ziekenhuizen in Nederland staken woensdag voor een betere CAO, waaronder het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. „We geven de mensen die binnenkomen peren, aangezien wij door de huidige CAO met de gebakken peren zitten.”

De muziek en de sfeer is vrolijk, maar de serieuze ondertoon bij de stakers in het Zaans Medisch Centrum is aan te voelen. Het ziekenhuis staakt niet echt. Het salaris wordt doorbetaald en de medewerkers draaien vandaag een zondagdienst, wat inhoudt dat veel poli’s dicht zijn en er minimale bezetting is.

Er zijn medewerkers, die normaal vrij zijn op woensdag, toch naar het ziekenhuis gekomen; zij vervangen de stakende collega’s die meedoen aan het volle programma van vandaag. In de hal is er ook een ’uitzendbureau’ waar collega’s hun diensten kunnen aanbieden aan hun andere collega’s. Op lijsten kun je je naam opschrijven en wat je zou kunnen doen.

Woordvoerder Jolande van de Walle heeft een drukke dag: „Iedereen wil een kijkje nemen. Veel collega’s van poli’s die dicht zijn vandaag hebben acties opgezet binnen het ziekenhuis, dus er is veel te zien.”

Mini Intensive Care

Sandra van Os, lid van het actiecomité, heeft in de grote hal een mini Intensive Care opgezet. Een groot ziekenhuisbed met een pop en piepende apparaten eromheen. „We willen aan collega’s laten zien wat ons werk inhoudt.” Van Os is blij met de sfeer: „Die is heel anders, wel vrolijk en saamhorig. Gelukkig heeft een collega nu mijn werk op de echte IC overgenomen.”

Rond 15:00 gaan de actievoerders de straat op. „Wij zitten met de gebakken peren. Daarom geven we mensen die binnenkomen echte peren, als symbool. Het salaris is zuur en het kan niet meer zo doorgaan,” aldus meerdere medewerkers van het ZMC.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen