Fans FC Volendam zien af van hun zwartepietenactie in Rotterdam; ’Wij zijn ook tegen racisme, maar dit was ons jaarlijkse feestje’

© Archief
Volendam

De supporters van FC Volendam gaan vrijdag definitief niet in zwartepietenkledij en met geschminkte gezichten naar de voetbalwedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam.

Door de gebeurtenissen van afgelopen zondag bij FC Den Bosch, waar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira discriminerend werd bejegend door een deel van de Bossche aanhang, ligt de actie nog gevoeliger dan deze al was.

„Wij zijn ook tegen racisme en dus hebben we de actie afgeblazen”, vertelt woordvoerder Nick Venema namens de FC Volendam-fans. „We doen het ook om onze club te beschermen.”

Veiligheidscoördinator Lisa van den Ham van Excelsior heeft bovendien laten weten dat het na het incident in Den Bosch ongepast zou zijn om in pietenkleding en met zwartgeverfde gezichten naar stadion Woudestein te komen.

Lees ook: Excelsior wil FC Volendam-Zwarte pieten niet: door zwart gezicht zijn ze onherkenbaar

De FC Volendam-supporters zagen hun actie als een steunbetuiging aan de aanhangers van ’het traditionele sinterklaasfeest’. In het verleden verschenen zij vaker als zwarte pieten bij uitwedstrijden in november. Venema: „Het is ons eigen jaarlijkse feestje en dit was de enige uitwedstrijd in november.”

Twee weken geleden al had Excelsior laten weten geen fans te willen ontvangen van wie het gezicht bedekt is. Van den Ham merkte destijds op dat de Volendamse actie ’weinig met voetbal te maken heeft’.

Zij wees erop dat gezichtsbedekking evenmin is toegestaan wanneer clubs uit het zuiden van het land tijdens carnaval verkleed bij wedstrijden op bezoek komen.

De Volendam-supporters namen destijds met die afwijzing geen genoegen en zochten naar andere mogelijkheden. „We hebben in samenwerking met supporterscoördinator Ron Nagtzaam van FC Volendam een aangetekende brief gestuurd naar Excelsior. Maandag zouden we antwoord ontvangen, maar na de gebeurtenissen in Den Bosch hebben we zelf besloten dat we ervan afzien.”

Excelsior legt voor de wedstrijd van vrijdag op de stoeltjes in het stadion rode kaarten neer met de tekst ’geef racisme de rode kaart’. Die worden in minuut 18 (tevens rugnummer van Mendes Moreira) omhoog gehouden. Deze zullen ook in het uitvak worden verspreid. Venema: ,,In dat geval doen we uiteraard mee.’’

Lees ook: Commentaar: Oerwoudgeluiden? De oplossing ligt bij de voetbalclubs zelf

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen