Ontslaggolf Tata Steel: 1600 banen weg in IJmuiden. Vakbonden en ondernemingsraad zijn woedend

IJmuiden

Tata Steel Europe ontslaat 3000 van de 21.000 werknemers in Europa. In IJmuiden zouden naar verluidt zeker 1600 ontslagen vallen. De staalfabrikant wil dit niet bevestigen.

Wel is duidelijk dat er vooral in het kantoorpersoneelsbestand wordt gehakt. Tweederde van de ontslagen vallen bij de ’witte boorden’, zo maakt Tata Steel Europe bekend.

Vakbonden en ondernemingsraad reageren geschokt. Het aantal banen dat wordt geschrapt, is veel groter dan waarmee rekening was gehouden. De vakbonden hoopten op niet meer dan 2500 ontslagen, waarvan een klein deel in IJmuiden.

Lees ook: Frits van Wieringen van Tata Steel vindt plan om 3000 banen te schrappen, waarvan minstens 1500 in IJmuiden, ’totaal onaanvaardbaar’

Ook reageren FNV en ondernemingsraad ontstemd omdat topman Henrik Adam maandagmiddag niets over ontslagen vertelde tijdens een presentatie aan personeelsvertegenwoordigers. Dat er sprake was van een massa-ontslag, lazen zij pas in een persbericht dat een uur na afloop van die bijeenkomst door Tata Steel Europe werd verspreid.

Tata Steel meldt dat de ontslaggolf nodig is om het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren nu de staalmarkt ernstig tegen zit. Dit heeft de winst in het afgelopen half jaar doen smelten tot 31 miljoen euro. Ook zijn er grote investeringen nodig om de innovaties van het bedrijf te versnellen, en de productie CO2 neutraal te maken.

Het Indiase moederbedrijf wil dat de Europese tak zijn financiële resultaten sterk verbetert, zodat het bedrijf zelfstandig en met zwarte cijfers voort kan en ook geld overhoudt om te investeren. Dat verzekert het voortbestaan op de lange termijn, aldus Tata Steel Europe in een persbericht.

De plannen bevatten behalve het massa-ontslag ook maatregelen om de staalproductie te optimaliseren, met behulp van big data en advanced analytics, een voortgezette vorm daarvan.

Tata Steel mikt op een omzet van 877 miljoen euro aan het einde van 2021, als de ontslagronde achter de rug is en de optimalisatie is uitgevoerd.

Meer nieuws uit IJmond