Het verhaal van het ontvoerde vliegwiel uit Aartswoud is eindelijk compleet met de kapschuur van akkerbouwer Jaap Metzelaar uit Wieringerwaard - column In 60 seconden

De twee vliegwielen uit het gesloopte stoomgemaal bij Aartswoud als monument aan de Schoolstraat in Aartswoud.
© Foto archief Mediahuis

Vandaag nieuws in de column In 60 seconden. Het speelde bijna vijftig jaar geleden. Eerst een aanloopje. Op bezoek bij Klaas en Riet Hemke-Blaauboer in Schagen, 86 en 85. Hij komt van Aartswoud, zij van Burgerbrug.

Jaren boerden zij in Wieringerwaard. Daarna bewoonden zij daar 27 jaar het Polderhuis. In januari 1971 kreeg Klaas een vreemde vraag uit Aartswoud. Of bij hem een gekaapt vliegwiel kon worden verstopt, een gevaarte van drieduizend kilo met een diameter van 2,80 meter.

Het gekaapte vliegwiel keert terug op eigen bodem, begin maart 1971.
© Foto archief Mediahuis

Na de sloop in 1969 van een groot stoomgemaal bij Aartswoud wilde burgemeester Dirk Breebaart de twee vliegwielen in Hoogwoud plaatsen als monument. Dat pikten de Aartswouders niet. ’Hun’ wielen - om het scheprad te laten draaien - hoorden in het eigen dorp.

Deze strijd liep hoog op. Met als apotheose dat boze dorpelingen één vliegwiel ontvoerden. Het viel niet mee om het gigantische ding goed te verbergen. Een lange reis volgde.

Een kolenschuur van smid Cees Visser in Twisk bleek te klein. Zoons hadden hun mond voorbij gepraat, dus bij akkerbouwer Johan Onderdijk in de Wieringermeer kon-ie niet lang blijven. Bij een afgelegen boerenstolp aan een zandpad in ’t Zand had de postbode te veel gezien.

Klaas Hemke wist bij hem in de polder een goede schuilplek. Begin maart 1971 kwam het vliegwiel daar uit het stro, nadat burgemeester Breebaart had toegegeven.

Deze prima verstopplaats is nooit algemeen bekend geworden. Het was bij akkerbouwer Jaap Metzelaar aan de Walingsweg in Wieringerwaard, in een kapschuur.

Over het ontvoerde vliegwiel is heel veel geschreven, ook landelijk. Pas nu is het verhaal compleet. Het vliegwielmonument in Aartswoud is nóg mooier.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen