Keepende honkballer Joffrey Heus zwaait na kort dienstverband bij Hercules Zaandam af met periodetitel

Joffrey Heus tijdens zijn laatste wedstrijd voor Hercules Zaandam.
© Foto Marco Wijnstekers
Zaandam

In een bloedstollende ontknoping pakte uiteindelijk Hercules Zaandam afgelopen zondag de eerste periodetitel in de derde klasse B. Voor doelman Joffrey Heus een bekroning op zijn korte dienstverband in Zaandam: hij zwaaide na het gewonnen duel tegen Vrone (5-2) af. „Dat was de afspraak.”

Voor de Zaanstreek is Joffrey Heus een relatief onbekende. Andersom geldt die regel ook: Heus is nooit in de Zaanstreek geweest. „Ik kom uit Haarlem. Ik heb altijd het doel van het Haarlemse DSS verdedigt, en de afgelopen jaren honkbal ik bij Onze Gezellen. Ik heb misschien wel eens tegen een Zaanse ploeg gespeeld. Maar nog nooit vóór.”

Hoe komt het dat hij voor drie maanden bij Hercules is neergestreken? „De keeperstrainer van de club, Gaby de Boer, is bevriend met mij en mijn vader. Via hem hoorde ik dat ze een doelman zochten omdat hun keepers geblesseerd waren. Of ik ze tijdelijk uit de brand wilde helpen, was de vraag.” Daar voelde de honkballer zich absoluut niet te goed voor. Vanaf het tweede competitieduel tegen Ilpendam (3-1 winst) verving Heus de geblesseerde Rachid el Guebli. En dat deed hij met verve.

„Ik heb in zeven wedstrijden acht tegentreffers geïncasseerd, en heb mijn tijdelijke verblijf kunnen afsluiten met de periodetitel. Niet slecht toch?” Niettemin is hij kritisch op een paar momenten. „Het doelpunt van SVA (1-1) was een pijnlijke, toen ging ik onder de bal door. En de laatste treffer van Vrone zondag was ook een foutje van mij. Ik twijfelde met uitkomen terwijl ik gewoon voor de bal had moeten gaan.”

De beslissende wedstrijd tegen Vrone was volgens de goalie verder ’een gemakkelijke overwinning’. „De opdracht was om gewoon te winnen. Dan zouden we achteraf wel zien hoe het zou lopen. In de rust hebben we heel bewust niet naar tussenstanden op de andere velden gekeken.”

Na afloop volgde de aangename verrassing dat Purmerend met klinkende cijfers onderuit was gegaan op bezoek bij Saenden (4-0). Periodewinst was daardoor een feit. „Dat hebben we gevierd met een feestje in de kleedkamer. Biertje erbij. En ik kreeg veel bedankjes van ploeggenoten voor mijn bijdrage aan dit hoogtepunt.”

Donderdag neemt de Haarlemmer definitief afscheid van Hercules Zaandam tijdens de laatste training. „Het stopt nu, dat was de afspraak. Rachid is weer fit.”

Dat komt Heus niet slecht uit, want over een paar weken beginnen de trainingen voor het nieuwe honkbalseizoen weer. „Ik speel liever honkbal dan voetbal. Die keuze heb ik drie jaar geleden al gemaakt. Omdat we pas in januari beginnen, had ik nu een paar maanden om weer te gaan voetballen. Dat was leuk, maar het gaat nu niet kriebelen of zoiets. Ik hoef geen vast contract bij Hercules.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek