Actieplan Blaricum, Laren, Eemnes en Huizen tegen jeugdwerkloosheid: ’Samen op weg naar de finish’

Ibrahim en de Larense wethouder Karin van Hunnik vlak voor het startschot.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Huizen

De eerste maanden van het Actieplan jeugdwerkloosheid van de HBEL-gemeenten (Blaricum, Laren, Eemnes en Huizen) zijn zeer positief verlopen. Dat meldde de Huizer wethouder Bert Rebel maandagmiddag bij de kick-off bij Coronel Kartracing.

Rebel deed daar een oproep aan het adres van werkgevers in de regio. ,,Doe mee en geef deze jongeren een kans! Zonder jullie lukt het niet.” Bedrijven kunnen zo in drie jaar tijd ’vouchers’ ter waarde van 4500 euro in de wacht slepen.

Zelfredzaamheid

De vier gemeenten stoppen zo’n 1.350.000 euro in het plan. Zij willen binnen vier jaar 254 jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar, die geen startkwalificatie hebben of door lichamelijke of psychische problemen nog niet zelfstandig de weg richting arbeidsmarkt kunnen vinden, aan het werk helpen. Is betaald werk niet haalbaar dan is ’sociale zelfredzaamheid’ het streven. ,,Meedoen in onze toch wel complexe maatschappij”, lichtte Rebel toe.

Eigen coach

Het actieplan is afgelopen mei al van start gegaan, maar maandagmiddag was de feestelijke kick-off. ,,Iedereen krijgt een eigen coach”, vertelde de wethouder aan de jongeren die naar de kartbaan waren gekomen.

,,Die gaat wekelijks aandacht aan jullie besteden.” Gesprekken tussen coach en jongeren moeten leiden tot een persoonlijk plan van aanpak. ,,Alles met het doel om jullie weer aan de slag te krijgen.” Ook een ’Get Real-training’ - vijf weken lang, twee keer per week - behoort tot de mogelijkheden.

Rebel: ,,We gaan nu samen op weg naar de finish, op weg naar een baan of opleiding”.

Kartrace

Dat op weg naar de finish kreeg tastbare vorm in een kartrace, waaraan naast diverse jongeren onder anderen ook wethouder Rebel en diens Larense collega Karin van Hunnik meededen. De snelste rondetijden waren voor beide bestuurders niet weggelegd, bleek al rap.

Vacature

Pal achter Van Hunnik was Ibrahim van start gegaan. ,,Ik heb al eerder met een project meegedaan”, vertelde hij. ,,Ik werk nu bij het jeugdpreventieteam en sinds een maandje ook hier bij Coronel.” Op die laatste vacature was hij gewezen door Khalid Amrani, een van de twee coaches van het actieplan.

Maatwerk leveren

De ander is, sinds kort, Jaouad Belhadi. ,,Alles begint natuurlijk met vertrouwen”, vertelde hij. ,,We moeten maatwerk leveren. Bij nogal wat jongeren is sprake van zorg, zoals verslaving, psychische problemen, een heel laag zelfbeeld. Die problemen moeten we eerst in kaart brengen. ”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen