Commentaar: Oerwoudgeluiden? De oplossing ligt bij de voetbalclubs zelf

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (vierde van links) reageert op het publiek. Het duel uit de Keuken Kampioen Divisie tussen FC Den Bosch en Excelsior is zondag enige tijd stilgelegd. Dat gebeurde nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend.
© ANP

Het voetbal - de wonderlijke samenklontering van clubs, spelers, bestuurders en supporters - staat niet bekend om zijn zelfreinigend vermogen. En dat is direct het echte probleem van een branche die zichzelf steevast klem zet door weg te kijken in plaats van in de spiegel.

Neem afgelopen weekend. Een speler van Excelsior wordt gediscrimineerd door een groepje supporters van FC Den Bosch. De wedstrijd wordt even stilgelegd, maar gaat daarna toch ’gewoon’ weer door. Volgens sommigen een verkeerde inschatting: Excelsior had in de kleedkamer moeten blijven en niet meer terug moeten keren.

Wellicht was dat inderdaad beter geweest. Veel krachtiger zou het zijn geweest als de thuisclub had besloten niet verder te spelen. Kijk, dan maak je pas een statement: ’Hallo dwazen op onze tribune wij willen jullie niet langer als supporter’.

De eerste reactie bij de Bossche club was echter gelijk aan de pavlovreactie bij alle andere voorvallen. Het incident werd afgedaan als ’incidentje’, veroorzaakt door een ’klein groepje’. Dat de trainer het slachtoffer aanvankelijk maar een zielige klager vond, maakte de zaak er weinig frisser op.

FC Den Bosch weerde slechts af, waar het direct stadionverboden voor fans-die-je-niet-zou-moeten-willen-hebben had moeten aankondigen. En nu ligt de bal bij de bond. Die - voorspelling! - ook niet ferm zal doorpakken. Merkwaardig genoeg wordt ook van de politiek actie verwacht. Alsof racisme niet allang is verboden bij wet?

Nee, de echte oplossing ligt bij de clubs zelf. Wie immers zijn eigen stoep schoon veegt, heeft anderen daarvoor niet nodig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.