’Poch slachtoffer van hoger Nederlands belang’

Julio Poch

Julio Poch© Archieffoto ANP

ANP
ROTTERDAM

Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft maandag opnieuw verklaard dat het Openbaar Ministerie hem heeft gezegd dat er in de zaak-Julio Poch sprake was van „een hoger belang.” Een uitspraak daarover van een officier van justitie met wie Meijer over ’zijn’ piloot Poch heeft gesproken staat hem „in het geheugen gegrift.” Het hogere belang zou neerkomen op het ongemoeid laten van Jorge Zorreguieta, de inmiddels overleden vader van koningin Máxima.

Dat zei Meijer als getuige op vragen van de rechter-commissaris in Rotterdam. Meijer wordt gehoord op verzoek van oud-Transavia-piloot Poch (67) uit Zuidschermer, die in zijn vroegere vaderland Argentinië is vervolgd voor zijn betrokkenheid bij zogeheten dodenvluchten tijdens het bewind van de Argentijnse dictator Jorge Videla in de jaren tachtig. Poch bereidt een schadeclaim voor tegen de Nederlandse Staat, omdat hij meent dat Nederland hem met onzuivere politieke motieven in handen heeft gespeeld van justitie in Argentinië.

Nederland zou hebben meegewerkt aan de uitlevering, via Spanje, van Poch aan Argentinië, om op die manier Zorreguieta uit de wind te houden. Zorreguieta was staatssecretaris van Landbouw onder Videla.

Lees ook: Collega’s die getuigden in zaak Poch kijken terug op rol als getuigen: ’Ze hebben ons gewoon laten bungelen’

En: Politie en OM twijfelden in 2009 over uitlevering van Transavia-piloot Julio Poch

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen