Grootmeester Louk van Wely met een ballade verrast bij jubileumtoernooi van SC Bergen

Loek van Wely achter het bord tijdens de eerste editie van het Struin-toernooi.
© Foto Martin de Haan
Camperduin

Hij heeft veel meegemaakt in zijn decennialange schaakloopbaan, maar afgelopen zaterdag was de eerste keer dat hij bezongen werd.

Loek van Wely, voormalig subtopper in de mondiale pikorde en een levend Nederlands schaakicoon, voelde zich voor even koning aan de Noord-Hollandse kust toen Toon Hollanders een ode aan hem wijdde tijdens de prijsuitreiking van het jubileumtoernooi van het zestig jaar oude schaakclub Bergen. ,,Ik was even bevreesd wat hij zou zingen maar het was echt een prachtig lied. Een lied dat mij nederig maakte”, aldus de 47-jarige inwoner uit Oss die zoals verwacht de eerste editie van het Struin-toernooi op zijn naam schreef.

Politieke activiteiten

Sinds de grootmeester in de Eerste Kamer werd gekozen als vertegenwoordiger van Forum voor Democratie is hij van een globetrotter verworden tot iemand die rondreist binnen Nederland. Zijn politieke activiteiten maken dat Van Wely veel minder tijd heeft voor grote schaakevents, maar hij verschijnt hij nu wel veel vaker op eendagstoernooien. De waardering die hem daar ten deel valt verbaast hem soms. Dat bleek al in juni in Schagen waar hij door de deelnemers op handen werd gedragen toen hij er een simultaan gaf en ook zaterdag op het rapidtoernooi weer. ,,Je verwacht niet dat iemand een lied voor je componeert”, liet de Brabander optekenen. Ook al omdat hij al enige tijd uit de mondiale top honderd is geduikeld naar plek 226 nu. Zijn prestaties uit het verleden worden echter, net als bij Jan Timman het geval is, nog altijd hoog gewaardeerd door het schaakpubliek. Zelf is hij ook nog, ook al speelt hij wat minder goed, immer gedreven en kritisch op zijn spel. ,,Tegen internationaal meester Piet Peelen had ik kunnen verliezen vandaag. En tegen Colin Stolwijk kwam ik er niet doorheen.”

De 21-jarige Heerhugowaarder werd de held van de dag door Van Wely op remise te houden. Stolwijk speelde sowieso sterk, want ook Peelen en de Leidse internationaal meester Fred Slingerland moesten tegen hem berusten in een puntendeling terwijl hij de Poolse meester Roman Tomaszevski versloeg. De voormalig Nederlands studentenkampioen eindigde met Peelen en de Pool op een gedeelde tweede plaats met 5,5 punt. Van Wely won het toernooi met een punt meer.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen