Schip met gasolie vastgelopen in Waddenzee bij Den Oever

In het rode vierkant: locatie van de Reggestroom.
© Screendump Vesselfinder
DEN OEVER

Een schip geladen met 1600 ton gasolie is in de nacht van zaterdag op zondag vastgelopen tussen Den Oever en Den Helder.

Rijkswaterstaat startte zondag rond 11 uur met het losmaken van de binnenvaarttanker Reggestroom.

Door het overpompen van een deel van de lading in de MTS Schelde kon het schip bij hoog water zonder problemen loskomen. Rond 12 uur was de Reggestroom onderweg naar Den Helder voor een inspectie. Er is geen olie gelekt.

Rond middernacht liep het schip vast in het Visjagersgaatje. Het schip lag stabiel. De bergers maakten een plan om 300 ton gasolie over te pompen. Daardoor moest het schip ongeveer 35 centimeter omhoogkomen, waarna het probleemloos zou zijn los te trekken.

Voor de zekerheid werden olieschermen achter de hand gehouden om bij een eventueel lek verspreiding van de gasolie zoveel mogelijk te voorkomen. Het scheepvaartverkeer had geen last van de bergingsoperatie. Die wordt ook met drones gevolgd.

Het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee is een "uniek, dynamisch maar ook kwetsbaar natuurgebied", meldt Rijkswaterstaat, die als beheerder verontreiniging moet voorkomen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.