Sabotage van auto’s defensiepersoneel, ook bij marinevliegkamp De Kooy in Den Helder

De Kooy. Luchthaven Den Helder.
© Archief
DEN Haag

Auto's van medewerkers van Defensie worden al jarenlang gesaboteerd. Sinds 2013 is er sprake van het losdraaien van de wielbouten van privéauto's van personeel. Enkele tientallen werknemers zijn hier slachtoffer van geworden. In enkele gevallen verloren slachtoffers een wiel. Tot nu toe is er alleen materiële schade geleden.

Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Donderdag heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.

De sabotage begon bij militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Woensdrecht, maar breidde zich recenter uit naar andere complexen zoals marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhoutkazerne in Utrecht. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land.

De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden.

De getuigenoproep houdt in dat de marechaussee hoopt op informatie van mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van het losdraaien of die meer weten van deze praktijk. Er zijn nog geen tips binnengekomen. De marechaussee heeft nog geen idee wie dit doet. Het wordt niet uitgesloten dat het gedaan wordt door medewerkers van Defensie.

De militaire vakbond AFMP is geschokt. "Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van de medewerkers in het geding is", aldus een woordvoerster. De bond is blij dat de zaak hoog wordt opgenomen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.