Echtpaar viert platina huwelijk in Hoorn: ’Ik kan haar echt nog lang niet missen hoor’

Burgemeester Jan Nieuwenburg op bezoek bij het echtpaar Klijn-Voogt
© Foto Theo Groot
Hoorn

Echtpaar Klijn-Voogt heeft wel een heel bijzonder jubileum achter de rug. Ze waren zondag zeventig jaar getrouwd en vierden dus hun platina huwelijk.

Er was vooraf al pret. Toos Voogt-Klijn (91) gaf toe een beetje zenuwachtig te zijn. Het feest was voor haar en haar man Frans Voogt (92) grotendeels een verrassing, georganiseerd door de kinderen. De hele familie was erbij. Hun twee dochters en zoon, drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Ontmoeting

Rond hun 20e jaar ontmoeten de twee elkaar. Op een feestje van een vriendin van Toos, een dansfeest. De dames kwamen net een man te kort, dus werd ook vriend Frans uitgenodigd. Of er samen gedanst werd weten ze niet meer, maar een klik was er zeker. Iedereen nam zijn eigen drank mee, „dat was zo na de oorlog, je kon dat nog bijna nergens kopen”, vertelt Frans. De dag na de ontmoeting zagen ze elkaar weer bij de Sint-Laurentiuskerk in Breda, waar ze allebei geboren zijn. „Als hij daar bij de kerk was, dan zou het goed zijn”, vertelt Toos. En daar stond hij, klaar om haar op te vangen. Dit was het prille begin van een lang huwelijk. Een huwelijk waarin veel gereisd werd. Ze noemen zichzelf dan ook avontuurlijk. De mooiste reis? Dat weet Toos wel. „Naar Thailand, dat was het leukste dat wij samen hebben gedaan.” Daarnaast hebben ze met de caravan door Europa gereisd en zijn ze zelfs in 1958 naar Canada geëmigreerd. Maar de heimwee begon toch op te spelen een aantal jaren daarna. „Ik wilde in Nederland begraven worden”, vertelt Frans. „Ja dan is het simpel hè, wat deden we daar dan nog?”, vult Toos aan.

’Met de vut’

Toen Frans ’met de vut’ ging, rond zijn 60e, kwam het besluit naar Hoorn te verhuizen. „Daar woonden de kinderen al”, vertelt Frans. En daar zijn ze maar wat blij mee. Ze zijn erg tevreden over hun woning in Woonzorgcentrum Avondlicht in Hoorn, waar ze nog altijd van elkaar mogen genieten. „Ik geniet het meest van hem als hij met de boodschappen thuiskomt”, vertelt Toos. Ook Frans is nog gelukkig. „Ik kan mijn Toos echt nog lang niet missen hoor”, fluisterde hij haar deze week nog voor het slapen in.

Meer nieuws uit West-Friesland