’Gouden’ Sportinstituut Frits van der Werff krijgt extra glans op eigen gala in Hoorn

1/2
Hoorn

Met het vijftig jarig jubileum van Sportinstituut Frits van der Werff trok zaterdagavond in Schouwburg het Park in Hoorn ook vijftig jaar Nederlandse sporthistorie voorbij. Met bijzondere optredens, waarbij de judodemonstratie van de naamgever van het sportinstituut met zijn kleinkinderen Abel, Sanna en Daan de 900 belangstellenden misschien wel het meest raakte.

Dat gold zeker voor gastspreker Erben Wennemars. De schaatsicoon was zichtbaar onder de indruk van wat opa Frits (70) met zijn kleinkinderen op de enorme mat op het podium liet zien. ,,Ik ging altijd voor de prijzen, maar wie weet nog waar ik mijn zes wereldtitels haalde?’’, vroeg hij de volle zaal. ,,Wie weet zich nog iets te herinneren van mijn carrière?’’, vroeg hij daarop.

Toen uit het publiek zijn val in Nagano (olympische spelen 1998 red.) werd geroepen boog hij zijn hoofd. ,,Prijzen pakken is mooi, maar de weg daar naar toe is belangrijker. Met je kleinkinderen dit laten zien is de hoofdprijs. Ik hoop dat ooit mee te maken.’’

Op de bijzondere gala-avond kwamen verschillende prominente sporters voorbij. Onder hen ook Frans Hoek, die ooit de eerste judokampioen bij Frits van de Werff was en later naam over de hele wereld maakte als keeperstrainer.

’Gouden’ Sportinstituut Frits van der Werff krijgt extra glans op eigen gala in Hoorn
Twee judoka's op het podium: Frits van der Werff (links) en Mark Huizinga.
© Foto Mediahuis/Michiel Snik

,,Judo heeft mij veel geleerd, het is de basis van de sport. Je leert je lichaam beschermen. Vallen en opstaan. Elkaar te respecteren en altijd de controle te houden. Dat heeft mij enorm geholpen’’, gaf Hoek de zaal als les mee op deze gala-avond.

Rob Harmeling legde uit hoe hij in 1992 een touretappe in Frankrijk kon winnen dankzij zijn teamgenoten en die goede samenwerking met de vele medewerkers is ook van cruciaal belang in het succes van het sportinstituut, zo gaf Jellie van der Werff aan. Zij is de partner van naamgever Frits. Haar rol in het bedrijf is belangrijk. Reden voor de Hoornse sportwethouder Khaloud al Mobayed haar naar voren te halen om in de schijnwerpers te zetten.

’Gouden’ Sportinstituut Frits van der Werff krijgt extra glans op eigen gala in Hoorn
Mark Huizinga, Jellie van der Werff, Frits van der Werff, sportwethouder Khaloud al Mobayed en Chris Wobben (vlnr).
© Foto Mediahuis/Michiel Snik

De zaal van de schouwburg was goed gevuld met de vele klanten die het sportinstituut heeft. Enkelen figureerden ook in filmpjes waarmee een inkijkje in de sportschool werd gegeven. Onder hen ook Henk Groenewegen (94), al 48 jaar vaste klant bij Van der Werff. ,,Je moet Frits soms wel even vertellen wat een goede en slechte leraar is, maar gelukkig luistert hij naar mij’’, zei de vitale senior op het grote doek in de zaal.

Van der Werff heeft ook naam gemaakt als judoleraar. Logisch dat topjudoka Mark Huizinga de presentator was op deze avond, samen met Hoornaar Chris Wobben die inmiddels behoorlijk bekend is als commentator bij talloze grote wedstrijden.

Het was ook Huizinga die Van der Werff zijn zevende dan mocht uitreiken op deze avond. Een uitzonderlijke prestatie, zo benadrukte Huizinga. ,,Een zevende dan halen is al hoogst bijzonder. Dan moet je wel extreem goed zijn in judo. En als je dat dan doet als je al zeventig jaar bent, is dat echt zeer uniek.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons