Chaotisch AFC’34 laat tegen tiental van AGB dure punten liggen: ’Dat was absoluut niet nodig’

Jerry van Sluis (12) zet AFC’34 op een 2-1 voorsprong tegen AGB.
© Martin de Haan
Alkmaar

AFC’34 had het uitgelezen vooruitzicht om zich te nestelen in de top drie van de eerste klasse A, maar heeft dat zondag nagelaten.

De Alkmaarders speelden meer dan vijftig minuten met een man meer na een terechte rode kaart voor verdediger Massin el Azzouzi die aan de noodrem trok bij de doorgebroken Mustafe Baré, kwamen door de overtalsituatie op een 2-1 voorsprong met perspectief, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een remise tegen AGB.

De onnodige puntendeling zorgde voor een onmiskenbaar chagrijn bij trainer Job Dragtsma. ,,Na de voorsprong speelden we teveel de lange bal naar voren. Dat was helemaal niet nodig. Je moet de wedstrijd uitspelen, de rust bewaren. Dat verzuim je. We konden niet het ritme vinden om gecontroleerd te spelen. Na de 2-2 kon het alle kanten op en dan doen wij het niet goed. Het was rommelig, chaotisch. Dat had ik niet verwacht. Je krijgt ruimte om te spelen. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Dat was absoluut niet nodig.’’

De topvorm was inderdaad ver te zoeken bij de gastheren. De bezoekers uit Amsterdam hadden in de eerste helft het meeste balbezit en kwamen terecht op voorsprong via een schitterende vrije trap van Hursut Meric. De oud profvoetballer van onder andere ADO Den Haag legde de bal over de Alkmaarse verdediging panklaar op het hoofd van de vrijgelopen Yasin Poyraz die raak kopte (0-1).

Wegzenden

Na het wegzenden van El Azzouzi kantelde de wedstrijd logischerwijs in het voordeel van de thuisploeg. Binnen tien minuten in de tweede helft werd de achterstand omgezet in een voorsprong. Met de nodige hulp van de Amsterdammers. Bij de eerste goal, een vrije trap van Sercan Yilmaz, blunderde doelman Eric Antwi opzichtig. En bij doelpunt nummer twee kon de ongedekte Jerry van Sluis in een vol strafschopgebied eenvoudig uithalen.

De hoofdstedelingen waren rijp voor de sloop, maar het elftal van Dragtsma weigerde het vonnis te voltrekken. Onder het motto ’alles of niets’ wisselde coach Imdat Ilgüy aanvallend en ging achterin één op één spelen. En met onvolprezen succes, al was daar wel de assistentie van scheidsrechter Thijs Dogterom voor nodig. De leidsman tuinde met open ogen in een acteerprestatie van Hursut die rijp was voor een Oscar nominatie. Keeper Mike Wesselink kreeg een vrije trap van Marouane Bensabouh niet onder controle, maar tikte de bal op tijd weg voor de aanstormende Hursut. De aanvaller speelde geroutineerd en vol overtuiging de stervende zwaan en kreeg als beloning een strafschop van de arbiter. Het vroegtijdige sinterklaascadeau werd door Arsenio Dihalu verzilverd.

Na de gelijkmaker koos AGB onder leiding van de hartstochtelijke Hursut bijdehand de aanval. Dat resulteerde in een open wedstrijd met mogelijkheden over en weer, maar bracht in de stand geen ommezwaai. Tot ontgoocheling aan beide kanten.

AFC’34: Wesselink, Koenders, Aykan, Van Sluis, Tesselaar, Snijders, Andelic (62. Groot), Afouzar (72. Van Os), S. Yilmaz, Smal, Baré ( 46. I. Yilmaz)

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen