Bij Den Bosch-AZ waren er zeven jaar geleden ook al oerwoudgeluiden te horen in de Vliert; toen was Jozy Altidore het mikpunt

Jozy Altidore, tweede van rechts, tijdens FC Den Bosch-AZ in 2013. Altidore zei na afloop: ,,Ik hoop dat deze mensen een weg vinden om zichzelf te verbeteren. Ze hebben een probleem en hebben hulp nodig. Ik zal voor ze bidden.’’
© Foto ANP
Den Bosch

Voetbalclub FC Den Bosch gaat onderzoeken wat een deel van de fans heeft geroepen en gezongen richting Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira. Het duel tussen beide clubs in de eerste divisie werd enige tijd stilgelegd nadat Mendes Moreira vanaf de tribune racistisch was bejegend.

Bijna zeven jaar geleden was Den Bosch ook al eens het toneel van soortgelijke taferelen. In de bekerwedstrijd Den Bosch-AZ waren de oerwoudgeluiden toen gericht op Jozy Altidore. De Amerikaanse spits van AZ wilde destijds niet dat het duel gestaakt werd. Dat zou alleen maar meer aandacht opleveren voor de fans, was zijn redenering. Altidore werd door de scheidsrechter gevraagd wat hij wilde. Zijn antwoord: doorspelen. Altidore maakte zelf overigens een van de doelpunten van AZ, dat die avond met 5-0 won. Kort voor rust maakte Altidore uit een strafschop het vierde doelpunt van AZ.

Na afloop deed hij kalm zijn verhaal. „Ik hoop dat deze mensen een weg vinden om zichzelf te verbeteren. Ze hebben een probleem en hebben daarbij hulp nodig. Ik zal voor ze bidden”, zei Altidore.

De bekerwedstrijd in januari 2013 werd gespeeld in een week die voor de KNVB in het teken stond van sportiviteit en respect. Het woord Respect stond op de aanvoerdersbanden en viel te lezen op borden die langs het veld waren neergezet. Aanleiding voor die ’themaweek’ was de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen tijdens een amateurvoetbalwedstrijd in de maand ervoor.

Later, in de tweede helft, werd Den Bosch-AZ alsnog enige tijd stilgelegd. Niet vanwege de oerwoudgeluiden, maar omdat de fans van Den Bosch ijsballen op het veld gooiden.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen kregen destijds negen supporters van de Brabantse club een stadionverbod.

’Kraaienconcert’

In eerste instantie liet FC Den Bosch zondag op de website weten dat er geen sprake was van oerwoudgeluiden. De club bood Mendes Moreira wel excuses aan, maar zei dat het ging om ’kraaiengeluiden’. Die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. „Iedere buitenspeler van de tegenstander die aan de kant van De Vliert-tribune aan de bal is, wordt met regelmaat ’getrakteerd’ op zo’n ’kraaienconcert”’, aldus de Bossche club.

Die reactie zorgde voor veel ophef op social media. Nadat Mendes Moreira voor de camera’s van FOX Sports commentaar had gegeven, kwam FC Den Bosch met een andere reactie. De club liet weten dat ze nader onderzoek gaat doen om te achterhalen wat er exact is geroepen.

Mendes Moreira voelde zich zwaar beledigd. „Ik ben boos en teleurgesteld dat dit anno 2019 nog gebeurt. Als ze een keer ’kut-Rotterdammer’ roepen, dat kan ik accepteren, maar vanaf de eerste minuut was het ’k-neger, k-zwarte, k-katoenplukker’. Dat ze vandaag hebben geprotesteerd omdat ze voor Zwarte Piet zijn, dat mag. Maar het is wel heel toevallig dat ze het steeds weer riepen als ik aan de bal was.”

Mendes Moreira, een in Schiedam geboren Nederlandse-Guinees, wilde niet dat het duel definitief gestaakt werd. „Ik wilde geen statement maken, al was ik zeer emotioneel. Ik wilde door voetballen en winnen. Mijn doelpunt was het beste antwoord.” Kort voor rust zette hij Excelsior op een 2-1-voorsprong waarna hij demonstratief met de handen aan de oren voor het vak met de zich misdragende fans ging staan. Het duel eindigde in 3-3.

Mendes Moreira kreeg onder anderen steun van Memphis Depay. ’Ik ben het zat steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?’ twitterde de Oranje-international. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, reageerde verontwaardigd. „Dit hoort niet thuis in het Nederlandse voetbal”, zei Bluyssen bij de NOS. „Laten we hopen dat er sprake is van een incident.”

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen