Prijs voor herbestemming Zaandijkerkerk

Prijs voor herbestemming Zaandijkerkerk
Winnie de Wit (tweede van rechts) van Zaans Erfgoed op het podium met de andere prijswinnaars, Pieter van Vollenhoven en minister Ingrid van Engelshoven.
© PR
Zaandijk

De initiatiefnemers van de herbestemming van de Zaandijkerkerk zijn zaterdag geëerd met de Pieter van Vollenhovenprijs.

De prijs werd uitgereikt aan negen initiatieven voor de herbestemming van een monumentale kerk of kapel. Hiermee wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in ons land te behouden.

De prijs werd uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Ingrid van Engelshoven.

De prijs wordt sinds 2012 uitgereikt. Ieder jaar is er een geldbedrag van € 10.000,- beschikbaar, dit bedrag wordt verdeeld onder de negen winnaars.

Winnie de Wit nam de prijs zaterdag in ontvangst namens de Vereniging Zaans Erfgoed, die de herbestemming van de Zaandijkerkerk heeft geïnitieerd samen met Stadsherstel.

Andere prijswinnaars waren onder meer: De Eben Haezer kerk in Appingedam, het oudste en nog functionerende Molukse kerkgebouw in Nederland, die nu ook een informatiepunt over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap; de Lutherse kerk in Arnhem die nu een hotel-restaurant is; de Cuyperskerk in Sas van Gent die nu ruimte biedt aan een restaurant, versmarkt, brouwerij en diverse evenementen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons