Dubbele winst voor vrijwilligers JoMeGiNi en ook pleegouders Tom en Alinda Kramer in de prijzen

De winnaars van de vrijwilligersprijzen in de gemeente Medemblik: Tom en Alinda Kramer, Twan van Neijenhof en Joey Vlaming (JoMeGiNi).
© Foto Theo Groot
Medemblik

Met veel enthousiasme zetten ze zich in voor de kinderen in hun dorp. Hoe zeer dat gewaardeerd wordt bleek vrijdagavond tijdens de uitreiking van de vrijwilligersprijzen in Medemblik. In twee van de drie categorieën kwam jeugdvereniging JoMeGiNi uit Nibbixwoud als winnaar uit de bus.

Geroezemoes en gespannen gezichten. In de kantine van het Stoommachinemuseum in Medemblik zitten de kanshebbers van 2019 er vrijdag aan het einde van de dag klaar voor. Voordat steeds een andere afgevaardigde van de jury de winnaar in een bepaalde categorie bekendmaakt, worden de ’reclamefilmpjes’ van de genomineerden vertoond. Twan van Neijenhof (18) krijgt daarbij de lachers op zijn hand, als hij gehuld in een sumoworstelaarskostuum vertelt dat hij bij JoMeGiNi onder meer de verhuur van materialen voor zijn rekening neemt.

Ongemakkelijk

Zijn ’concurrent’ Puck Markvoort slaat als haar naam genoemd wordt beide handen voor haar gezicht. Maar hoe ongemakkelijk het voor de jonge inwoonster van Wognum ook is om zichzelf op het grote scherm terug te zien, de andere aanwezigen zijn onder de indruk van het filmpje dat van haar gemaakt is. Daarin is te zien hoe de pas elfjarige Puck zich inzet als vrijwilligster bij LeekerweideGroep. Bijna elk weekend bezorgt ze daar kinderen en jong volwassenen met een ernstige meervoudige beperking een leuke dag door onder meer met ze te zingen of te wandelen.

Ook voor Madelon Feld (19), die genomineerd is voor het vele vrijwilligerswerk dat ze doet bij jeugdvereniging Forever Young in Wognum, gaan de handen op elkaar in het Stoommachinemuseum. Maar het luidste applaus klinkt uiteindelijk voor Van Neijenhof. Hij wordt met bijna veertig procent van de in totaal 1102 stemmen uitgeroepen tot winnaar in de categorie ’jonge vrijwilliger’.

En de Nibbixwouder heeft niet veel later opnieuw reden om een brede grijns op zijn gezicht te toveren. ’Zijn’ JoMeGini - dat geleid wordt door 35 jongeren tussen de 18 en 27 jaar oud - krijgt nóg een blijk van waardering. De vereniging mag zich met ruim duizend stemmen (41,7 procent) vrijwilligersorganisatie van het jaar noemen. ,,Een geweldige waardering”, reageert Joey Vlaming namens de enthousiaste groep jongeren. ,,Echt fantastisch.” In deze categorie waren ook Speeltuinvereniging Neshof en de KNRM in Medemblik genomineerd.

In de ’hoofdcategorie’ gaat bijna de helft van de stemmen (2378) naar Tom en Alinda Kramer, die al jarenlang pleegzorg verlenen. Zij weten zich op het podium geflankeerd door de 79-jarge Tiny Aker (vrijwilligster bij LeekerweideGroep) en Jolanda Karsten, die onder meer actief is bij voetbalvereniging DESS.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen