Lezers vinden intocht van Sinterklaas geen plek voor pietendiscussie

Sinterklaas begroet kinderen bij de intocht van vorig jaar in Hoorn.
© Archieffoto Theo Groot
Hoorn

De discussie is de afgelopen weken weer in alle hevigheid losgebarsten. Maar tijdens de intocht van Sinterklaas moeten, zo vindt een grote meerderheid van de lezers die op onze stelling reageerden, voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich afzijdig houden.

Iedereen mag een mening hebben. Maar de intocht van Sinterklaas is vooral voor kinderen bedoeld. En dus, zo stelden we vorige week, zouden de volwassenen die het maar niet eens kunnen worden in de pietendiscussie op die dag geen spelbreker mogen zijn.

De familie Mol uit Bovenkarspel is het daar roerend mee eens. ,,Doe dat maar als de sint weer weg is”, luidt hun reactie. ,,Laat het kinderfeest niet verpesten door volwassenen gemekker. Het is een onderwerp dat de kinderen niet eens begrijpen.”

James van der Gulik deelt die mening. ,,Het gaat om een kinderfeest en dat mag best worden meegewogen bij de beoordeling van discussies”, reageert de inwoner van Andijk. ,,De kinderen begrijpen doorgaans geen jota van die discussies maar zullen wel merken dat het wat afbreuk doet aan hun feestje.” Volgens Rik Stortenbeek uit Wognum is inmiddels wel duidelijk hoe de vork in de steel zit. ,,Er zijn belangrijkere zaken die aandacht vragen”, stelt hij. ,,Het interesseert kinderen totaal niet hoe Piet eruit ziet.”

Jasper de Vries (Benningbroek) vindt dat er geen aandacht meer besteed zou moeten worden aan dit onderwerp. ,,Een beetje minder tolerant naar de mensen die gelijk de slachtofferrol induiken kan geen kwaad”, voegt hij daar nog aan toe.

Karel Smit is het niet eens met de stelling. ,,Het pietendebat moet doorgaan, net zolang tot KOZP stopt met het onzinnige gedoe.”

Reil Niehland uit Den Helder sluit zich daar bij aan. ,,Normaliter vindt het debat altijd in juni plaats. Het feest dreigt ons momenteel echter te ontglippen en daarom moeten we nu koste wat kost de barricaden op. Voor ons nageslacht en voor onszelf.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen