Toch niet meteen advocaat voor asielzoeker

Den Haag

Asielzoekers krijgen in de toekomst pas een advocaat zodra de IND hun aanvraag heeft afgewezen. Het kabinet slaat het advies van een onderzoekscommissie in de wind om van dat plan af te zien. Volgens VluchtelingenWerk laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) met het besluit "het asielsysteem verder vastlopen", aldus de organisatie in een reactie.

Nu kunnen asielzoekers nog onmiddellijk bij aankomst een beroep doen op een advocaat. Die kan hen dan bijvoorbeeld helpen bij hun gesprekken met vreemdelingendienst IND. Maar het kabinet wil daarvan af. En de commissie die in opdracht van het kabinet de asielprocedure tegen het licht heeft gehouden, brengt verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol niet op andere gedachten, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Deze commissie-Van Zwol raadde het kabinet aan te "investeren in een zorgvuldige behandeling van een eerste asielaanvraag". Dat scheelt vervolgens vertraging door fouten en beroepszaken, meent de commissie. Broekers verzekert er wel "op toe te zien dat er aandacht is voor het waarborgen van een zorgvuldige behandeling van de eerste aanvraag".

VluchtelingenWerk

Volgens VluchtelingenWerk staat het IND het water al aan de lippen en wordt dat nu alleen maar erger. De organisatie vreest dat taken van de advocaten bij de medewerkers van de IND komen te liggen. Nu al wachten ruim tienduizenden asielzoekers op hun asielprocedure, waarschuwt de organisatie.

Ook heeft de vluchteling de rechtsbescherming nodig, vindt VluchtelingenWerk, omdat een advocaat de asielzoeker helpt bij het verzamelen van bewijs en het corrigeren van fouten in rapporten. "Onlangs is een Bahreinse vluchteling na zijn uitzetting gevangengenomen en tot levenslang veroordeeld. Ik vrees dat als de rechtsbijstand wordt geschrapt, dit vaker voor zal komen. Een goede asielprocedure is letterlijk van levensbelang", aldus directeur Abdeluheb Choho.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.