Glow Eindhoven decor actie voor Zwarte Piet

Eindhoven

Zo’n 150 mensen hebben vrijdagavond in Eindhoven meegedaan aan een manifestatie voor het behoud van Zwarte Piet. De bijeenkomst was georganiseerd door de actiegroep 'Eindhoven handhaaft Zwarte Piet'. In Eindhoven vindt momenteel het lichtspektakel Glow plaats dat talloze kijkers trekt.

De organisatie van de manifestatie is niet te spreken over wat zij ervaart als het verstoren van een kinderfeest door Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Volgens deelnemers aan de bijeenkomst vrijdagavond zetten de acties van KOZP veel kwaad bloed.

Bij de intocht van Sinterklaas zaterdag in Eindhoven zou KOZP tegen deelname van Zwarte Piet gaan demonstreren. Maar KOZP maakte vrijdagavond bekend dat het afziet van acties tijdens de intocht.

Verdeelde reacties

Reden voor het afblazen van de KOZP-actie was het gegeven dat aan de intocht in Eindhoven dit jaar voor het laatst Zwarte Pieten meedoen, beloofde burgemeester John Jorritsma onlangs. Vanaf volgend jaar lopen roetveegpieten mee. Volgens Eindhoven handhaaft Zwarte Piet moet de burgemeester zich niet met het sinterklaasfeest bemoeien.

De manifestanten zongen meermaals het lied 'Sinterklaas wie kent hem niet’ van Henk Westbroek. De bekende Brabander Johan Vlemmix brak in een korte toespraak een lans voor Zwarte Piet. "Ik hou van Zwarte Piet en zal dat altijd blijven doen", zei hij.

Rond 20.00 uur trokken enkele tientallen actievoerders de drukte van Glow in het stadscentrum in, luid Zwarte Piet aanprijzend. Voor deze demonstratie was geen toestemming verleend, maar de politie greep niet in. Vanaf de terrasjes klonk her en der applaus, maar sommige mensen lieten ook hun afkeuring blijken. Na een kwartiertje verliet de groep het overvolle stadshart weer en verdween richting het stadion van PSV.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.