Minister negeert onderzoek dove vogels bij vliegvelden

Tjiftjaf valt speaker die vogelgeluiden uitzendt aan.
© Javier Sierro
Den Haag

Dat vogels mogelijk doof worden van vliegtuiggeluid, is voor minister Cora van Nieuwenhuizen geen reden om vliegveld Lelystad niet te openen. Het onderzoek is daar te beperkt voor, meent zij.

Onderzoekers van de Manchester Metropolitan University en het Instituut Biologie Leiden keken in de buurt van Schiphol en Manchester Airport naar de invloed van lawaai op vogels. Onder meer de tjiftjaf is onderzocht. Die bleken lager te zingen.

Hans Slabbekoorn van de Leidse universiteit: „Deze vogels zingen waarschijnlijk lager omdat ze de hogere tonen minder goed kunnen horen. Ze worden om de paar minuten aan extreem lawaai van vliegtuigen blootgesteld. Het is niet vreemd dat dat iets doet. Werknemers die in de buurt van landingsbanen werken, dragen gehoorbescherming om beschadiging aan het gehoor te voorkomen.”

Lelystad

Voor de Partij voor de Dieren reden om Kamervragen te stellen en zo te pleiten voor geen extra vluchten op Schiphol en het niet openen van Lelystad voor vakantievluchten. Maar volgens de minister is het onderzoek te beperkt en is grootschalige gezondheidsschade niet aangetoond.

De resultaten worden dan ook niet betrokken bij het luchtvaartbeleid. Wat Lelystad betreft stelt de minister dat vliegtuigen op minimaal 3000 voet over natuurgebieden zitten en dat de Oostvaardersplassen worden gemeden.

Formule-1

Tegenstanders van de Formule 1 op Zandvoort grepen onlangs hetzelfde rapport aan om het geplande race-evenement tegen te houden. Volgens de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland kan het lawaai van de racewagens leiden tot dove vogels in de duinen op en rond Circuit Zandvoort.

De vogelwerkgroepen eisten daarom onlangs metingen van in elk geval het geluid van racewagens, juichend publiek, speakers die de race begeleiden, muziek én geluid van helikopters die mensen van en naar het circuit vervoeren.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen