FNV: ziekenhuizen gaan plat, 150.000 actievoerders

Utrecht

De FNV verwacht dat 150.000 medewerkers woensdag het werk neerleggen tijdens de eerste landelijke ziekenhuisstaking. Duizenden actievoerders bezoeken die dag de manifestatie op het Utrechtse Jaarbeursplein.

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) staan lijnrecht tegenover elkaar. „Er ligt een goed voorstel, meer kunnen we niet geven”, laat voorzitter Ad Melkert van de NVZ weten. Ziekenhuismedewerkers lopen op hun tandvlees. Ze voeren actie voor een hoger loon en lagere werkdruk. In de zomer liepen de onderhandelingen voor een driejarige cao voor 200.000 werknemers vast.

Volgens vakbondsbestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn is er ruimte voor een structurele loonsverhoging van 5 procent. „Met betere loon- en werkafspraken krijgt de instroom van nieuw vast personeel een stimulans en kan de groei van dure zzp-inhuur omlaag.” De bonden namen geen genoegen met het bod van een eenmalige bruto-uitkering van 1000 euro voor 2019, 4 procent extra voor 2020 en nog eens 4 procent voor 2021.

Bij de onderhandelingen ging het om duizelingwekkende bedragen. De vakbonden eisen 950 miljoen euro over drie jaar. De NVZ heeft ruimte voor 650 miljoen euro, maar bood 750 miljoen, waarvan 100 miljoen ’uit eigen zak’.

Demonstreren

Tussen de eis van de bonden en het bod van de werkgevers gaapt een gat van 200 miljoen euro. Eerder vroeg de NVZ aan het kabinet dit bedrag beschikbaar te stellen, maar dat verzoek is geweigerd. „Als het gaat om demonstreren dan kunnen we beter gezamenlijk gaan demonstreren in Den Haag in plaats van in Utrecht”, zegt voormalig PvdA-bewindsman Ad Melkert.

„De 750 miljoen die we nu beschikbaar stellen is niet van de ziekenhuisbesturen. Het zijn belastinggelden en premies die door de overheid worden vastgesteld. We willen allemaal dat de verpleegkundigen beter worden betaald, dan zal er wat geld ergens anders vandaan moeten komen. We zitten aan de rand van wat we kunnen. Als we daar overheen gaan betekent dat bezuinigingen, langere wachttijden en misschien wel ontslagen op termijn. Daar wordt de werkdruk niet beter van.”

Zondagsdienst

In totaal 119 locaties draaien woensdag een zondagsdienst: 83 algemene ziekenhuizen (ook in Noord- en Zuid-Holland), 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra waaronder Heliomare. Alleen voor spoedeisende zorg staat de deur open. Het getal van 150.000 actievoerders lijkt de NVZ ’zeer aan de hoge kant’. „Met tien man leg je al een heel ziekenhuis plat”, zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. „Als je de OK en bloedafname stillegt, dan is het voor de rest ook klaar. Een heleboel mensen kúnnen niet eens werken.”

Welke afdelingen exact actievoeren is nog niet voor elk ziekenhuis duidelijk. „Heel vervelend die vertragingstactiek.” Van der Horst betreurt de impact op patiënten die worden afgebeld. „Mensen die al zes weken op een heupoperatie wachten, horen dat ze in de kerstweek geholpen worden. Dat is niet leuk.”

Waardering

Elise Merlijn noemt de houding van de NVZ ’star’. Een hoger loon is nodig om het vak aantrekkelijk te maken voor jongeren, zegt ze. Bovendien voelt het huidige personeel betere salariëring als waardering.

„Het beeld dat werkgevers hun medewerkers niet waarderen is de grootste bullshit die er maar bestaat”, reageert Van der Horst. „We hebben ze nodig! In ons voorstel is een groot bedrag opgenomen voor onregelmatigheidstoeslag. Het idee is dat meer medewerkers deze diensten gaan draaien en dat zo de werkdruk vermindert.”

Wat op termijn helpt is ’dat de opleidingen weer vol zitten’. „Het gaat ook om slimmer werken met E-health. Geef mensen thuis ziekenhuiszorg. Dan wordt de werkdruk in het ziekenhuis minder. Maar ook dit kost tijd en geld.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen