Nieuwe m/v Koggenland moet ’charismatisch’ zijn

Een deel van de tekeningen die door kinderen van Koggenland werd ingeleverd.
© Foto Koggenland
De Goorn

De nieuwe burgemeester van Koggenland is een ’charismatische, betrokken en gezagvolle persoonlijkheid’. Zo staat het in de profielschets.

Die wordt maandag besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering, die als aftrap van de wervingsprocedure wordt bestempeld. Commissaris van de koning Arthur van Dijk schuift aan om raadsleden te informeren over de te volgen procedure.

Sinds burgemeester Rob Posthumus met pensioen is, fungeert Jan Franx als waarnemend burgemeester. Begin dit jaar werd de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester gestaakt. Volgens de officiële lezing omdat ’het draagvlak ontbrak om tot een gedragen voordracht van twee kandidaten te komen’.

Wat er precies is misgegaan, daarover zwijgen de leden van de vertrouwenscommissie. ,,We kunnen niets zeggen, vanwege het vertrouwelijke karakter’’, zei Rosalien van Dolder eerder hierover. Zij is beoogd voorzitter van de vertrouwenscommissie. Het stopzetten van de benoemingsprocedure is vrij bijzonder. Enkele jaren geleden deed zich een vergelijkbare situatie voor in Zaanstad. Daar werd de procedure ’opgeschort’.

De gemeente Koggenland heeft burgers op een bijzondere wijze bij de wervingsprocedure betrokken. Zowel volwassenen als kinderen konden de afgelopen weken ’op een speelse en creatieve wijze ideeën meegeven’ in de selectieprocedure. Teneinde een ’breed draagvlak te krijgen’, werd voor deze ’vernieuwende aanpak’ gekozen.

Tekeningen

Dat leverde in ieder geval een bonte verzameling tekeningen op, gemaakt door kinderen uit Koggenland. Er zaten zelfs wensenlijstjes bij met het verzoek om een speeltuintje of een voetbalveldje. De vertrouwenscommissie verwacht zo’n twintig à dertig sollicitaties binnen te krijgen. Als de procedure vlot verloopt, kan de nieuwe man/vrouw op z’n vroegst in juni 2020 worden geïnstalleerd. Of tussenpaus Jan Franx heeft gesolliciteerd, zoals intern wordt gefluisterd, daarover houdt iedereen de kaken stijf op elkaar. Meer info: www.koggenland.nl

Meer nieuws uit West-Friesland