Cijfers Rijkswaterstaat wijzen gevaarlijkste kruispunten in regio West-Friesland uit

Een Maserati en een Skoda botsten onlangs in Andijk.
© DNP.NU
Hoorn

West-Friesland kent een aantal zeer gevaarlijke kruispunten. Blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat (in kaart gebracht door RTL Nieuws).

Twee daarvan zijn kruisingen in Hoorn en eentje ligt in Wervershoof. Deze zogeheten blackspots zijn plekken waar - in 2016, 2017 en 2018 samen - meer dan tien ongelukken zijn gebeurd of waar minstens zes ongelukken hebben plaatsgevonden met een ziekenhuisbezoek als gevolg.

De meeste ongelukken in de regio West-Friesland gebeuren in Hoorn. Weggebruikers moeten extra opletten bij de kruisingen Koepoortsweg/Johannes Poststraat, Provincialeweg/Zwaagmergouw en Provincialeweg/Rijnweg. Bij Wervershoof ligt één blackspot: de kruising Veenakkers/Driehuizen. Daar was het tien keer raak. De gevolgen vielen mee: slechts een keer moest iemand naar het ziekenhuis.

Enkhuizen kent in totaal honderdzesendertig ongelukken. Vierenveertig keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis. Het kruispunt Westerstraat/Klopperstraat is het meest berucht.

Wat opvalt in de cijfers van Berkhout en Wognum is dat het aantal ongelukken hier sterk toenam ten opzichte van 2016 en 2017. In 2018 vonden er tachtig ongelukken plaats in Berkhout. Wognum telde in 2016 19 ongelukken. Dat liep in 2018 op naar 61. Op het kruispunt Oosteinderweg gebeuren vaak ongelukken.

In Hoogkarspel is kruispunt De Gouw/Kerspelweg de plek waar het verkeer het vaakst botst.

Hoe verkeersveilig is jouw woonplaats? Check het hier.

Fietsers

Grootebroek kende in 2017 even een piek in ongelukken, maar het aantal daalde weer in 2018. In drie jaar tijd gebeurden er 91 ongelukken. Twee keer liep dit dodelijk af. In Andijk, Venhuizen en in Medemblik vonden in 2017 tevens dodelijke ongelukken plaats. Op het Andijker kruispunt van de Gedeputeerde Laanweg/Kadijkweg gebeuren vaak ongelukken, namelijk elf.

Lees ook: Maserati en Skoda allebei total loss na ongeluk in Andijk

In Obdam en Bovenkarspel gebeurden opvallend veel ongelukken met fietsers. Bij een kwart van de ongevallen in Bovenkarspel zijn waren tweewielers betrokken. Dat aandeel ligt flink boven het Nederlands gemiddelde.

Bekijk hieronder hoe het aantal ongelukken zich ontwikkelt in verschillende West-Friese plaatsen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen