Premium

’ Niemand in mijn omgeving spreekt Nederlands’, maar de taal geven Nederlandse emigranten niet op

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op bezoek bij het Nederlandse verzorgingstehuis Holland Christian Homes in de Canadese provincie Ontario. de omvangrijke gemeenschap van Nederlandse emigranten.
© ANP
Amsterdam

Opmerkelijke uitkomsten in het onderzoek Vertrokken Nederlands van het Meertens Instituut in opdracht van de Taalunie: Nederlanders in den vreemde blijven vasthouden aan hun eigen taal en cultuur. Uit eerder onderzoek was juist gebleken dat mensen die in de vorige eeuw naar Australië of Canada vertrokken, het Nederlands vaak snel opgaven.

Bijna 7.000 emigranten - iets meer vrouwen dan mannen - uit 130 landen vulden voor het Meertens Instituut enquêtes in over taalkeuze, culturele gewoonten en taalgebruik. Niet alleen Nederlanders, er zaten ook Vlamingen bij. Ze werden benaderd via allerlei Faceboekgroepen en de onderzoekers schakelden ook de hulp in van 65 ’burgerwetenschappers’ die mensen benaderden die niet actief zijn op social media. Het onderwerp leeft, dat is duidelijk. Maar liefst 97 procent van de deelnemers aan het onderzoek spreekt wekelijks Nederlands, bijna 65 procent zo’n acht uur per week.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen