Winkelende dames van Verkade in Haarlemse Grote Houtstraat overeind gehesen

1/2
Haarlem

Het bedrijf Kunstwacht is deze vrijdagochtend begonnen met het omhoog hijsen van het beeld van de winkelende dames van Kees Verkade in De Grote Houtstraat.

Terwijl de dames een metertje boven de rond zweven is onderzocht hoe het met de bodem onder hun voeten is gesteld. Duidelijk werd dat het riool eronder inderdaad echt niet beschadigd is, zoals eerder werd gedacht. Met wat extra betonnen ondersteuning konden de dames in de loop van de dag weer rotsvast overeind worden gezet.

Woensdag maakte camerabeelden van een omwonende duidelijk dat een vrachtwagen de dames maandagochtend vroeg omver had geduwd tijdens de bevoorrading van een van de winkels in de straat.

Ondertussen weet de broer van kunstenaar Kees Verkade - Wim Verkade - dat de beeldengroep al tijden niet meer helemaal recht stond. Hij is deze ochtend speciaal even komen kijken.

Kees Verkade maakte het beeld van de winkelende dames - ’Stadten’ - in 1966. Het was het eerste kunstwerk dat hij in opdracht van de gemeente Haarlem maakte.

Lees ook:Video toont: Zeeman reed de dames van Verkade in Haarlemse Grote Houtstraat omver [video]

en

Winkelende dames van Verkade onderuit op Haarlemse Proveniersplein

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons