NS schrapt in zomer spitstreinen uit Alkmaar en Enkhuizen

In de zomer zijn er minder treinrezigers.
© Photo Republic / Marco De Swart
Amsterdam

In de zomer wil de NS enkele spitstreinen schrappen. Het gaat onder andere om de spitstreinen tussen Enkhuizen en Amsterdam en tussen Alkmaar en Haarlem.

Reizigersorganisaties zijn het daar niet mee eens en stellen voor om met kortere treinen te blijven rijden.

Volgens de NS is het in de zomermaanden juli en augustus veel rustiger dan in de overige periodes van het jaar. De afgelopen jaren bleef de NS wel volgens dienstregeling rijden, maar werd de lengte van de treinen aangepast aan het aantal passagiers, ofwel de NS reed al met kortere treinen.

Op een aantal routes in Nederland rijdt de NS in de spitsuren met extra treinen. „Uit analyse blijkt dat de reizigersvraag op vijf trajecten in de zomer veertig tot vijftig procent lager is dan in het najaar. De gewone treinen die al in de spits rijden bieden voldoende capaciteit”, constateert de NS. „We zijn daarom voornemens deze versterkingsritten gedurende vijf weken in de hoogzomer niet te rijden.”

Spits

Het gaat om de extra ritten tussen Enkhuizen en Amsterdam, de spitsintercity tussen Alkmaar en Haarlem en ritten bij Den Bosch, Utrecht en Amersfoort.

De reizigersorganisaties hebben in een brief aan de NS laten weten tegen deze maatregel te zijn. Vrijwel niemand heeft vijf weken vakantie, dus zijn reizigers altijd de klos. Bovendien zijn er juist in de zomer veel werkzaamheden, waardoor de dienstregeling toch al verstoord is. Bovendien neemt de reistijd toe: vanaf Enkhuizen en Alkmaar ongeveer 17 minuten.

Almere

Wel zijn de reizigersgroepen blij met de extra vroege trein die vanaf 15 december al gaat rijden vanaf Almere naar Schiphol. Die vertrekt om vijf uur en rijdt in een keer naar de luchthaven. De organisaties menen dat er tijd genoeg is om ook in Amsterdam-Zuid te stoppen.

Meer nieuws uit Amsterdam