De gevaarlijkste kruispunten in kaart gebracht: twee ’blackspots’ in Hilversum

Een van de twee gevaarlijke ’blackspots’ in Hilversum: het kruispunt Kleine Drift/Zuiderweg.© Foto Google

Hilversum

De kruispunten Zuiderweg/Kleine Drift en Larenseweg/Kamerlingh Onnesweg zijn de gevaarlijkste in Hilversum. Ook andere plaatsen in de regio hebben van die ’blackspots’.

Het aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen. Een jaar eerder waren dat er nog 157. Bij 16.000 ongelukken op kruispunten raakten in de afgelopen drie jaar mensen gewond. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws van een bestand van Rijkswaterstaat, gebaseerd op politieregistraties.

250.000 ongelukken

De meest recente gegevens daaruit - die van 2016, 2017 en 2018 - zijn gebruikt. Alleen ongelukken waarvan een exacte locatie bekend is, zijn meegenomen. Alle ongevallen binnen de administratieve grenzen van een dorp of stad zijn meegenomen. Ook die op snelwegen. In totaal gaat het om ruim 250.000 ongelukken. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 bleken fataal. Dit laatste aantal is gestegen.

Hilversum

Het aantal ongelukken en gevaarlijke kruispunten is per plaats in kaart gebracht. Via een internettool is te zien dat in Hilversum in die drie jaar tijd 1.103 ongelukken zijn geregistreerd. Er was één dodelijk ongeval; 177 keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis. Het kruispunt Zuiderweg/Kleine Drift is met elf ongelukken het gevaarlijkste.

Hilversum telt nog een tweede ’blackspot’, een plek waar in drie jaar tijd minimaal tien ongelukken zijn gebeurd of minstens zes ongelukken met een ziekenhuisbezoek tot gevolg zijn gebeurd. Dat tweede punt is waar de Larenseweg en de Kamerlingh Onnesweg elkaar kruisen. Hier zijn tien ongevallen gebeurd. In de top 5 volgen daarna de Kamerlingh Onnesweg/Minckelersstraat (7 ongevallen), de ’s-Gravelandseweg/Bussumergrintweg (7) en de Koninginneweg/Schoolstraat (6).

Blackspots

Naast Hilversum hebben in onze regio Baarn, Laren en Groenekan ’blackspots’. In de regio werden ruim 5300 ongevallen geregistreerd, waarbij 664 keer een gewonde naar het ziekenhuis moest worden gebracht en negentien keer een dodelijk slachtoffer te betreuren was.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen