Eurostar laat ook bomen planten

Amsterdam

Voor iedere Eurostartrein die vanaf 1 januari rijdt, laat de maatschappij een boom planten. Dat levert op jaarbasis 20.000 bomen die in Engeland, Frankrijk, Belgie en Nederland worden neergezet.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend bij de viering van het 25-jarig bestaan. Eurostar wil zo de betrokkenheid bij het milieu versterken en consumenten aanmoedigen om voor de trein te kiezen boven het vliegtuig. Eurostar is ontstaan na het openen van de Kanaaltunnel. De meeste treinen gaan over de hogesnelheidslijn tussen Londen en Parijs.

Daarnaast wordt gereden op Brussel en Amsterdam. Het is de bedoeling dat de passagiers begin 2020 zonder overstap in Brussel in een keer kunnen reizen tussen Amsterdam en Londen. Daarvoor is het nodig dat al in Nederland de paspoort- en bagagecontrole wordt gedaan. Eurostar rijdt drie keer per dag en dat mogelijk verder opgevoerd.

Minder uitstoot

„Een Eurostartrein van Londen naar Amsterdam stoot tachtig procent minder koolstofdioxide per reiziger per traject uit dan een vliegtuig, waardoor de trein een logische keuze is voor reizen binnen Europa”, stelt het bedrijf. Een ander voordeel is dat passagiers de hele weg kunnen werken en in het hartje van Londen aankomen.

Eurostar werkt samen met de Stichting Trees for All. Die is opgericht in 1999 en al 20 jaar voorvechter van CO2-compensatie en (her)bebossing in de strijd tegen klimaatverandering. Trees for All plant bomen in Nederland en het buitenland.

KLM

Een luchtvaartmaatschappij als KLM heeft een eigen CO2-compensatieprogramma waarbij bomen worden geplant in Panama. In 2018 deden 88.000 passagiers mee, waardoor 616 voetbalvelden aan bomen konden worden geplant. In de eerste helft van dit jaar deden al 75.000 passagiers mee. Recent gaf KLM aan dat wellicht via het programma ook een bos in Haarlemmermeer kan worden geplant.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen