Maai- en snoeiklus op ’rotte kies’ van Edam is nog best link

Maai- en snoeiwerkzaamheden met enig risico op het Korsnäs-terrein in Edam.
© Foto Ella Tilgenkamp
Edam

Eindelijk is er dan wat activiteit op het al zo lang braakliggende Korsnäs-terrein in Edam. Twee medewerkers van het bedrijf KZ Aanneming & Groenvoorziening uit Wieringerwerf zijn bezig het overwoekerde perceel te ontdoen van begroeiing.

Zonder gevaar is dat werk niet, zo blijkt uit een gesprekje met de twee. De uit Polen afkomstige Pawl, die samen met landgenoot Juzew de klus uitvoert, toont een stalen pen waarop zij tijdens de maaiwerkzaamheden zijn gestuit. Het terrein zit vol met resten steen en metaal, wat het werken bemoeilijkt. Hun eigen apparaten lopen het risico op schade en daarnaast moeten ze zelf oppassen dat ze niet door rondvliegend materiaal getroffen worden.

,,Ze komen oude funderingen en stalen pennen tegen en er is nogal wat vuil gedumpt’’, vertelt uitvoerder Bas Maas van KZ. ,,Al snel werd duidelijk dat we er niet met de trekker overheen konden. Omdat we het met de hand moeten doen, krijgen we iets langer de tijd. Daarna zou ik adviseren om het staal weg te slijpen en om ons twee keer per jaar te laten terugkomen om het te maaien. Zo houd je alles zichtbaar.’’

Daarna vindt er mogelijk archeologisch onderzoek plaats, bevestigt gemeentewoordvoerder Leendert Klein desgevraagd. Dat is echter nog niet ingepland.

Uiteindelijk - en daar gaat het veel Edammers om - wordt het terrein bebouwd. Sinds het vertrek van verpakkingsbedrijf Korsnäs in 2006, werd er vooral veel gepraat over een mooie invulling van deze ’rotte kies’ in de stad, maar concreet werden de plannen nooit. Dit jaar stemde een raadsmeerderheid echter in met de bouw van circa tachtig woningen.

Meer nieuws uit Waterland