Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard.

Volgens het OM worden "puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen" niet beschermd door het recht op vrijheid van meningsuiting.

Intensiteit en volume

Justitie weegt ook mee dat sommige van de uitlatingen rechtstreeks aan de journaliste waren gericht. "Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld."

Dat de uitlatingen via social media zijn gedaan speelt eveneens een rol. "De bestrijding van strafbare feiten op social media staat bij het OM hoog op de agenda vanwege de intensiteit en het volume waarmee de feiten worden gepleegd."

Meer nieuws uit Binnenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.