Premium

Rietpol moet ‘Riethaegh worden: nieuwe eigenaar wil luxe woningen op eiland in jachthaven Spaarndam

Rietpol moet ‘Riethaegh worden: nieuwe eigenaar wil luxe woningen op eiland in jachthaven Spaarndam
De Rietpol in het hart van het dorp Spaarndam.
© Foto GoogleMaps
Spaarndam

De nieuwe eigenaar van jachthaven De Rietpol in Spaarndam heeft plannen voor de bouw van luxe woningen op het eilandje in de haven.

Gedacht wordt aan tien of twaalf vrijstaande woningen ’met rietdaken en pannendaken, met eigen parkeerplaatsen, een eigen aanlegsteiger en/of een botenhuis’. Eventueel zou het ook kunnen gaan om twee-onder-een-kap-woningen.

Omwonenden

Een en ander blijkt uit een verslag van een bijeenkomst die de nieuwe eigenaar, projectontwikkelaar Bert de Niet van The Share Group uit Velsen-Zuid, eind september had met direct omwonenden aan de Pol in Spaarndam. Die bijeenkomst was bedoeld om omwonenden te polsen over de ideeën.

In het voorlopig plan dat de bewoners is voorgelegd gaat het om ’woningen gebouwd met diverse natuurlijke materialen, een en ander dan uiteraard aangepast in goed overleg met de gemeente Haarlem naar een soort van hedendaagse familiaire bebouwing’. De huizen zullen gedeeltelijk in het water staan of daar aan grenzen.

Om het nieuwe wooneiland bereikbaar te maken, komt de huidige toegang in de plannen te vervallen om plaats te maken voor een robuustere entree in de stijl van de toegangsbrug op de hoek Taanplaats en Westkolk in het dorp.

Omwonenden zijn op verzoek van de nieuwe eigenaar nu in beraad over de plannen. De Dorpsraad van Spaarndam is vooralsnog positief, zo laat bestuurslid Rik Stapel weten. Van eigenaar The Share Group was gistermiddag niemand bereikbaar voor een toelichting op de plannen.

Riethaegh

Bij de plannen voor de bouw van luxe woningen op het eiland van De Rietpol in Spaarndam, zal ook de naam veranderen. De Rietpol zal in de toekomst verder gaan als ’De Riethaegh’.

Dat is althans de naam die de nieuwe eigenaar, The Share Group van ontwikkelaar Bert de Niet, voor ogen heeft.

De Rietpol werd eerder dit jaar verkocht en wacht sindsdien op herontwikkeling. Van de huidige functie als scheepswerf, jachthaven, winkel, recreatiegebied en bedrijfsruimte wordt in de plannen afscheid genomen.

De reden om het anders te doen is dat ’voorgaande activiteiten niet meer overeenkomen met een gezonde en efficiënt ingerichte leefomgeving’, zo valt te lezen in het gespreksverslag van de bijeenkomst die de nieuwe eigenaar met een aantal direct omwonenden had.

’Spraakmakend’

De huidige eigenaar heeft omwonenden laten weten ’een representatieve footprint achter te willen laten waar tevens heel Spaarndam trots op kan zijn’. De opzet is dat er iets ’spraakmakends komt te staan voor de komende honderd jaar’. Nieuw leven inblazen in verpauperde gebieden, is de drijfveer, zo valt te lezen in de presentatie van TSG.

De jachthaven had de laatste tijd te maken met illegale bewoning, maar ook met parkeeroverlast en diefstallen. Bij gebrek aan deugdelijk onderhoud zou het terrein ook gevaarlijk zijn geworden. Reden waarom de nieuwe eigenaar inmiddels bewakingscamera’s heeft laten plaatsen. Het terrein zal binnenkort worden afgesloten met hekken.

Hekken

De bedoeling is dat de omgeving begin volgend jaar gereed wordt gemaakt voor herontwikkeling. Er zullen onder meer nieuwe damwanden moeten worden aangelegd.

Bij de gemeente Haarlem zijn concrete woningbouwplannen nog niet bekend. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de eigenaar kan ontwikkelen binnen de grenzen van het bestemmingsplan. Het huidige bestemmingsplan laat overigens geen ruimte voor deze woningbouw.

Direct omwonenden reageren voorzichtig positief, zo leert een kleine telefonische rondgang. Zij hebben de ontwikkelaar aangegeven vooral geen massale bouw te willen, geen ’nieuw Spaarne Buiten’ en geen hoogbouw.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen