Premium

Trekkers te zwaar voor viaduct Schiphol

Trekkers te zwaar voor viaduct Schiphol
Schiphol

Boeren die weer willen protesteren op Schiphol, mogen dat niet doen op de verhoogde wegen naar de vertrekhallen. Die viaducten kunnen het gewicht van een colonne trekkers niet aan.

Dat hebben de boeren te horen gekregen van de politie na de verrassingsactie van afgelopen maandag. Die dag waren een paar honderd boeren opnieuw naar het provinciehuis in Haarlem gekomen om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen.

Na afloop deden zo’n 35 trekkers nog even Schiphol aan. De marechaussee blokkeerde echter het laatste stuk van de weg naar de vertrekhallen. Omdat het boerenprotest niet lang duurde, bleef de overlast beperkt.

Boeren hadden al eerder gedreigd op 29 oktober massaal naar de luchthaven te komen. Maandag was de actie bescheiden, maar bij nieuwe protesten is Schiphol nog steeds een mogelijk doelwit. De boeren vinden het niet eerlijk dat de luchtvaart niet wordt aangepakt bij het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Gevaar

De politie heeft na overleg met de marechaussee en de luchthaven aan de boerenvertegenwoordigers laten weten dat het een ’no go area’ is. Het viaduct waarover ze reden zou ernstig verzwakt zijn. Indien er grote voertuigen als tractoren vlak achter elkaar overheen rijden, dan kan het viaduct instorten.

In een toelichting laat de politie weten dat de brief iets te zwaar is aangezet, maar dat er wel degelijk een gevaar is wanneer zware trekkers ’schouder aan schouder’ op het viaduct staan.

Schiphol benadrukt dat er geen sprake is van ernstige verzwakking of instortingsgevaar van de Ceintuurbaan. Maar er gelden wel beperkingen. De Ceintuurbaan en andere voorrijwegen zijn voor hun constructie ingedeeld in verkeersklasse 30.

Dat betekent dat er voertuigen tot 30.000 kilo over de Ceintuurbaan kunnen rijden en er niet meer dan vier zware voertuigen achter elkaar mogen rijden. Een bus heeft door zijn lengte een grotere spreiding van het gewicht. Ofwel, een rij trekkers van pakweg zesduizend kilo per stuk is echt een probleem.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen