In 2020 alleen roetveegpieten bij intocht Hoorn; KOZP en Pegida zien af van acties

Intocht in Hoorn in 2018.
© Foto Theo Groot
Hoorn

In 2020 zijn er alleen roetveegpieten bij de sinterklaasintocht in Hoorn. Dat hebben de organisator van de intocht en het bestuur van winkeliersvereniging Ondernemers Stad Hoorn (OSH) donderdagavond besloten. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet liet direct daarop via Facebook weten dit jaar niet meer in Hoorn te zullen protesteren vanwege ’dit positieve resultaat van de onvermoeibare vreedzame inzet van KOZP en haar lokale actiegroep Hoorn Kan Het’. Pegida, die weer tegen KOZP had willen demonstreren, komt nu ook niet.

De OSH meldde donderdagavond in een persbericht dat het enkele jaren geleden al bewust de lijn inzette om het uiterlijk van de pieten in Hoorn ’geleidelijk mee te laten bewegen met de maatschappelijke discussie’.

,,In 2019 is het merendeel van de pieten al roetveegpiet. In 2020 begeleiden alleen nog roetveegpieten Sinterklaas. Dit naar voorbeeld van de landelijke intocht, waar dit jaar alleen nog roetveegpieten aanwezig zijn. De OSH wil nu duidelijkheid geven, om herhaling van spanningen tijdens de intocht in ieder geval voor de toekomst te voorkomen. Het bestuur van de OSH hoopt op begrip van alle partijen en verwacht dat met dit besluit het Sinterklaasfeest nog jaren op een rustige en vrolijke manier kan worden gevierd’’, aldus het persbericht van OSH.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet durft het niet aan om te demonstreren bij de intocht in Den Helder

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) reageerde direct op Facebook met de mededeling dit jaar niet in Hoorn te zullen protesteren. KOZP wil met de OSH om tafel gaan zitten om het uiterlijk van de piet te bespreken. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat wij in overleg kunnen zorgen voor een piet die voor niemand kwetsend is, waardoor het een plezierige intocht zal worden voor alle kinderen in Hoorn.’’

,,Dat is een mooi bericht’’, was de reactie van OSH-voorzitter Rien van Drongelen. ,,Hopelijk kunnen we uitkijken naar een geweldig mooie en vrolijke intocht.’’

Pegida Nederland meldde op Facebook dat de aanmelding van haar demonstratie overbodig is nu KOZP zich heeft teruggetrokken.

Lees ook: Opluchting bij organisatie Hoornse sinterklaasintocht na afgemelde demonstraties; ’De angel is eruit’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen