Gevaarlijkste kruising van IJmuiden: Kanaaldijk met Geul

Het kruispunt van de Kanaaldijk en de Geul.
© Foto Ron Pichel
IJmuiden

Het gevaarlijkste kruispunt van IJmuiden is dat van de Kanaaldijk met de Geul, in drie jaar tijd waren daar tien ongelukken. Terwijl er in heel IJmuiden 349 aanrijdingen genoteerd werden. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over 2016, 2017 en 2018.

De kruising van de Pontweg met de Concordiastraat in Velsen-Noord is overigens de gevaarlijkste in de hele IJmond. Daar waren de afgelopen drie jaar elf ongelukken. Er werden in heel Velsen-Noord in totaal 191 ongelukken geteld. Bij het kruispunt van de Wijkerstraatweg met de Velsertraverse waren in drie jaar tijd drie aanrijdingen.

Velsen-Zuid telde in totaal 329 ongelukken in de laatste drie jaar. Het liep wel op. De meeste waren op het kruispunt van de Rijksstraatweg met de Amsterdamseweg: zeven. Het kruispunt van de Parkweg met ’s Gravenlust, even verderop, staat met drie ongelukken op de tweede plaats.

Driehuis telde in die drie jaar in totaal dertig aanrijdingen, waarvan vijf op het kruispunt van de Waterloolaan met de Zeeweg, het gevaarlijkste kruispunt van het dorp. Er waren relatief veel ongelukken met fietsers, meer dan een derde. Dat is twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde.

Kop-staartbotsing

In drie jaar tijd zijn in Santpoort-Noord 140 ongelukken geteld. Het kruispunt van de Kweekerslaan met de Hagelingerweg is met zes ongelukken het gevaarlijkste van het dorp. Eén op de drie aanrijdingen was een kop-staartbotsing.

In Santpoort-Zuid waren vijftien ongelukken. Bij bijna de helft daarvan waren fietsers betrokken, meer dan twee keer het landelijk gemiddelde. Er is geen kruispunt dat eruit springt als het gevaarlijkste.

Velserbroek telde in drie jaar tijd 86 ongelukken. De gevaarlijkste kruispunten zijn die van de Roosensteinweg met de Rijksstraatweg en die van de Velserbroekse Dreef met De Kamp. Op beide locaties waren elk drie aanrijdingen.

Aan de overkant van het Noordzeekanaal zijn er 727 ongelukken geteld in de gemeente Beverwijk. Het gevaarlijkste kruispunt was dat van de Schans met de Graaf Janstraat (zes ongelukken). In Heemskerk zijn vooral de Tolweg en de Jan van Kuikweg gevaarlijk. In drie jaar tijd werden in die gemeente 435 ongelukken gemeld.

De oostelijke oprit naar de A9 is, met negen ongelukken, het gevaarlijkste punt in Uitgeest.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.