Arno van Kampen uit Abbekerk als kerstman de motor op om kinderen hun ziekte heel even te laten vergeten [video]

Arno van Kampen voegt de komende weken steeds wat meer kerstversiering toe aan zijn motor.
© Foto Mediahuis
Abbekerk

Hij had deze week vrij genomen om thuis wat klusjes te doen. Maar de deurtjes die moeten worden opgehangen in de keuken, heeft Arno van Kampen nog niet aangeraakt. De Abbekerker is veel te druk met de kerstactie waar hij zich vol passie voor inzet. ,,Hopelijk lukt het ons om de kinderen hun ziekte voor heel even te laten vergeten.”

Met zijn dochters Anne en Roos - nu achttien en vijftien jaar oud - bekwaamde hij zich een aantal jaar geleden al in het ’actie voeren voor het goede doel’. Samen gingen ze bedrijven in de regio af om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Serious Request. De kennis die Arno van Kampen (48) daarbij opdeed (’Je leert op een gegeven moment een beetje hoe je dat het beste aan kunt pakken’), komt nu goed van pas.

Want opnieuw klopt de inwoner van Abbekerk aan bij lokale ondernemers. In eerste instantie richt hij zich daarbij op de motorzaken in de kop van Noord-Holland. Want dat voertuig speelt een hoofdrol bij de actie waar Van Kampen zijn schouders onder heeft gezet.

Onwerkelijk

,,Ik kwam het heel toevallig tegen op internet’’, zegt hij over de bijzondere motorrit waarmee geld wordt opgehaald voor het Prinses Maxima Centrum.

,,En ik was meteen om. Mijn vader is, net als mijn schoonmoeder, aan kanker overleden. Dat is nu vijftien jaar geleden, maar ik weet nog precies waar ik stond toen ik hoorde dat hij de ziekte had. Zo onwerkelijk. Hoe moet het dan zijn om als ouder dat bericht te krijgen? En jouw zoon of dochter zo te zien lijden? Mijn maag draait al om bij de gedachte dat dit mijn gezin zou treffen.” Van Kampen is even stil. ,,Als je beelden ziet van de kinderen in het Prinses Maxima Centrum. Dat raakt je gewoon. Dus daar wilde ik me heel graag voor inzetten.”

En dus doet hij op 14 december mee aan de Maxima’s Helden Kerstrit. ,,Als motorrijders willen we de kinderen en hun familie de ziekte heel even laten vergeten. Bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren en daarmee meteen een mooi geldbedrag ophalen. Als dat lukt is onze missie geslaagd.”

Van Kampen, die onder de naam ’Santa’s ride Abbekerk’ een lokale campagne gestart is, kwam via zijn werk bij de Brijder in Alkmaar in contact met een Turkse kleermaker. ,,Hij heeft in twee weken tijd een pracht van een kostuum voor me gemaakt”, vertelt de Abbekerker met een twinkeling in zijn ogen. ,,Inclusief een kerstmuts die over mijn helm heen past. Deze week had ik het pak aangetrokken om wat foto’s te maken en reed ik hier in het dorp langs de basisschool.”

Een brede grijns verschijnt op zijn gezicht. ,,Fantastisch. Alle kinderen die buiten waren kwamen naar het hek. ’Waar is je slee’, vroegen ze. Ik antwoordde dat er nog geen sneeuw ligt. Prachtig vind ik dat.” Ook de reacties van de bedrijven die hij tot nu toe bezocht heeft wakkeren het enthousiasme van de in Purmerend geboren Van Kampen, die als kind ruim tien jaar in Engeland woonde en daar een grote liefde voor kerst ontwikkelde, alleen maar verder aan. ,,Ik had 250 euro als doel gesteld”, aldus Van Kampen.

,,Maar dat had ik binnen drie uur al binnen. Meteen bij het eerste bedrijf waar ik langsging. Mijn mond viel open, toen ze dat bedrag opnoemden. ’Oké, niet janken, nu’, dacht ik. Want ik had dat nooit verwacht.”

Facebook

Inmiddels is hem al 1300 euro toegezegd. De Abbekerker bedankt zijn sponsors op de Facebookpagina die hij gestart is. Hier roept hij ook andere motorrijders op om zijn voorbeeld te volgen en op 14 december met hem mee te rijden.

Meer info is te vinden op de Facebookpagina Santa’s ride Abbekerk.

Doneren: www.maximasheldenkerstrit.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland