Expositie Geleend Land van Ellen Kooi in Castellvm Aqvae in Bloemendaal

Zutendaal - luisterend
© Ellen Kooi

Ellen Kooi combineert landschapsfotografie met geënsceneerde fotografie: wat zij vastlegt is niet zozeer het werkelijke maar het mogelijke. Personages spelen een door haar bedachte rol in hun omgeving.

Een groot deel van de foto’s is gesitueerd in nadrukkelijk Hollandse landschappen, waardoor ze passen in een lange traditie die begon met 17e eeuwse schilderkunst. In de beelden van Kooi is het prozaïsche heden echter ook aanwezig, met rokende industrie aan de horizon of flatgebouwen die door bomen heen schemeren.

De gefotografeerde personen zijn introvert, zich nauwelijks van de toeschouwer, bezig met het landschap om hen heen. Hun band met de natuur doet een beetje samenzweerderig aan.

Daarnaast is er in Castellum Aqvae een serie kleiner werk te zien. Ondanks het lossere karakter van deze kleine ingelijste werken is de typische ’Kooi-sfeer’ nog steeds aanwezig. De menselijke figuren in deze landschappen lijken te zijn bevangen door de behoefte op te lossen in het landschap dat hen omringt.

Ellen Kooi, Geleend Land, solo-expositie in Castellum Aqvae, Hoge Duin en Daalseweg 21 Bloemendaal.

Opening 16 november, 11.00 uur door Nausicaa Marbe, schrijver en journalist. Tevens open op zondag 17 en 24 november van 11.00 tot 18.00 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen