Geen doosje Primatour meer te vinden bij drogist: ’Sprake van een productievertraging’

Wagenziekte: wie daar last van heeft, moet voorlopig op zoek naar een alternatief voor Primatour.
© Archieffoto
Amsterdam

Het meest gebruikte middel tegen reisziekte - Primatour - is niet meer te koop in Nederland. Zelfs in de webshop van de fabrikant - Mylan - zijn de groene doosjes met gele tabletten inmiddels niet meer verkrijgbaar. Een snelle oplossing lijkt nog niet in zicht.

Op de vraag wat er precies aan de hand is, geeft de fabrikant geen duidelijk antwoord. ,,Op dit moment werken wij hard om Primatour weer terug in het schap te krijgen in Nederland. Zodra we meer informatie hebben, delen wij dit graag met u’’, is het enige wat een woordvoerster erover zegt.

Maar duidelijk is dat het probleem al langer speelt: ook in de zomervakantie waren er al klachten over lege schappen bij drogisten en apothekers. Onhandig omdat juist toen veel mensen op reis gingen. Sindsdien is de schaarste alleen maar toegenomen.

Het middel heeft anders dan andere reistabletten twee verschillende werkzame stoffen: het langwerkende antihistaminicum cinnarizine en de kort werkende stof chloorcyclizine. Dat maakt het volgens de fabrikant geschikt voor zowel korte als lange reizen. Ook veilig te gebruiken voor kinderen tussen de twee en tien jaar, de groep die het vaakst last heeft van reisziekte.

Ook bij apothekersorganisatie KNMP, die medicijntekorten bijhoudt, zijn de problemen met Primatour opgevallen. ,,Wat er precies aan de hand is, weten wij ook niet’’, zegt woordvoerder Dennis Mulkens. ,,Wij kregen alleen te horen dat er sprake is van een productievertraging.’’

Wie nu een lange autorit of boottocht moet maken en bang is om wagen- of zeeziek te worden, moet op zoek naar alternatieven. Die zijn er. Bij apotheek en drogist zijn nog wel de middelen Cinnarizine en Suprimal verkrijgbaar. En veel mensen zweren bij gember tegen reisziekte.

Meer nieuws uit Amsterdam