Grootste zoutleverancier: ’Er zit geen PFAS in strooizout’

Amsterdam

Er zit geen PFAS in strooizout. Dat stelt Eurosalt, de grootste leverancier van strooizout in Nederland. Eerder deze week verschenen er berichten dat er het strooizout mogelijk wel vervuild zou zijn.

Volgens Eurosalt is het zout afkomstig uit aardlagen die miljoenen jaren geleden zijn gevormd en zijn de zoutafzettingen volledig vrij van door menselijk handelen veroorzaakte verontreinigingen.

Sven Heddes van Eurosalt: ,,Naar aanleiding van de commotie en discussie rondom PFAS hebben wij voor de zekerheid onze leveranciers gesproken om te laten bevestigen wat wij al wisten. Zowel Nouryon, Südwestdeutsche Salzwerke als K+S bevestigen dat er in het strooizout géén PFAS aanwezig is. Gladheidsbestrijding met steen- of vacuümzout is geen enkel probleem.’’

PFAS staat voor polyfluoralkylstoffen. Het is een verzamelnaam voor circa zesduizend chemische stoffen die van nature niet voor in het milieu voorkomen. Bouwprojecten liggen stil omdat er in de grond te veel PFAS voorkomt.

Eurosalt levert onder meer strooizout aan veel gemeenten in Zuid-Holland. De provincie Noord-Holland koopt het zout bij De Nederlandse Zoutbank. Juist deze partij had eerder twijfel gezaaid over hoe schoon het zout zou zijn. Iets wat later weer werd tegengesproken. Een woordvoerder van de provincie laat weten er vanuit te gaan dat het zout schoon is. ,,Bij gladheid strooien wij gewoon.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen