Code Oranje wil over twee jaar meedoen in politiek Hilversum: ’We zijn er voor om de democratie een nieuwe kleur te geven’

Wiljon Elbert heeft er zin in.
© Foto PR/Rob Bakker
Hilversum

De politieke beweging Code Oranje wil over twee jaar meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Hilversum.

Dat vertelt Bert Blase oprichter en bestuurslid van Code Oranje Landelijk. „We zitten nu al in Beverwijk en zijn bezig met onder meer Bergen, Enkhuizen, Valkenswaard, Haarlem en dus Hilversum”, legt hij uit „We zijn er voor om de democratie een nieuwe kleur te geven.” Dat is hard nodig volgens Blase: „Burgers hebben te weinig zeggenschap in de politiek en dat willen wij veranderen. Onder meer door lokale referenda, burgertops (een soort brainstormdag, red.) en online consultatie.” Volgens Blase is Code Oranje niet in een hokje links of rechts te ’duwen’. „Wij bepalen niet zelf wat we vinden, maar dat doen we samen met de buurt.”

Voor Hilversum zal Code Oranje begeleid worden door Wiljon Elbert. „Ik weet hoe het werkt, ik was jarenlang fractieassistent bij Leefbaar”, legt hij uit. Open sollicitaties bij 50plus, Forum voor Democratie en CDA liep naar eigen zeggen op niets uit. Bij Code Oranje had hij na wat gesprekken met Blase wel beet. Elbert heeft grote plannen met Hilversum. „Er zijn nu te veel eilandjes. Er is te veel haat en nijd.” Zijn belangrijkste punten zijn het verkeer in de binnenstad alleen voor bewoners en bevoorrading maken, gratis parkeren bij het raadhuis invoeren, zorgen voor minder zwerfvuil en meer ’fleur en kleur’ en het terugdringen van het aantal coffeeshops. Verder ’maken burgers’ het programma. „We beginnen nu met vijf man, maar iedereen met een band met Hilversum is welkom”, aldus Elbert.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen