Column In 60 seconden: met z’n zeventienen in de Snoek van Jan Mastemaker uit Oude Niedorp

Jan Mastemaker uit Oude Niedorp, lang ’hoofd der school’.
© Foto Mediahuis/Ed Dekker

Dik dertig jaar zat hij in de plaatselijke politiek. Aan deze carrière kwam een einde toen hij de machtige VVD-fractie vergeleek met de LPF, de opportunistische en verscheurde partij die Pim Fortuyn drie maanden voor zijn dood in 2002 had opgericht. Maar daar gaat het nu niet over.

Het gaat hier over Jan Mastemaker als ’hoofd der school’. Zo bleef de Oude Niedorper zich noemen. Hij gruwde van de officiële aanduiding ’directeur’. „Dat is een term voor de harde zakenwereld, niet voor iemand die de hele dag met kinderen omgaat”, vertelde hij mij deze week.

Hij is nu 77. Heel lang was hij hoofd van de openbare basisschool van Oude Niedorp. In 1969 kwam Jan hier vanuit Den Helder. Ook zijn vrouw Attie van der Meulen gaf jaren les op ’de school van Mast’. De school is in 2015 opgeheven, te weinig kinderen.

Ooit kregen er meer dan honderd leerlingen les, de kleuters niet eens meegeteld. Van het kleine dorp alleen moest de school het niet hebben. De kinderen kwamen van heinde en verre. Daar zorgde Jan Mastemaker voor.

Met zijn onverwoestbare Snoek - zo’n lange Citroën - haalde hij zijn kinderen elke dag op in omliggende dorpen als Kolhorn, Aartswoud, Hoogwoud en Veenhuizen. En bracht ze netjes thuis.

Eén keer had hij er zeventien gepropt in zijn wagen. Toen de politie hem aanhield, had hij twaalf kinderen mee. „Dat mag niet”, bromde de diender. „Dat mag wel”, reageerde het hoofd der school. En hij had - toen nog wel - gelijk. „Maar het is wel gevaarlijk.” „Dat klopt.”

Voor zijn school had hij alles over. Prachtig, zo’n man. Als eenmaal naar dominee Schermerhorn en historicus Aat Wit een straat in Niedorp is vernoemd, is Mast aan de beurt.

Meer nieuws uit Schagen e.o.