Premium

Zelfs superster Antoine Griezmann is vol lof over Hoornse spits Sontje Hansen, die met Oranje onder 17 wereldkampioen wil worden: ’Hij stuurde me een privébericht op Instagram’

Zelfs superster Antoine Griezmann is vol lof over Hoornse spits Sontje Hansen, die met Oranje onder 17 wereldkampioen wil worden: ’Hij stuurde me een privébericht op Instagram’
Sontje Hansen in actie namens Oranje onder 17 tijdens het duel in de kwartfinale met Paraguay.
© FOTO KNVB Media
Hoorn

Interview hier, interview daar. Duizenden nieuwe volgers op Instagram. Allerlei privéberichten van mensen die iets van hem willen. De aandacht die Sontje Hansen uit Hoorn krijgt nu hij aan de lopende band scoort op het WK voor voetballers onder 17, is overweldigend. „Maar ik ga er goed mee om”, zegt hij. „Het opvallendst vond ik dat Antoine Griezmann een privébericht stuurde.”

Wat de superster van FC Barcelona zoal zei? Hansen: ,,Dat ik goed bezig was en zo door moest gaan.”

Hansen laat in 2013 de Hoornse amateurs van Always Forward achter zich, nadat Ajax zich voor hem heeft gemeld. Hij ontwikkelt zich daar in de schaduw van veelbesproken talenten als Naci Ünüvar en Brian Brobbey. Het gaat in de media vrijwel altijd over die twee generatie- en teamgenoten. Pas nu hij in Brazilië indruk maakt op het WK onder 17, is er ook meer belangstelling voor Hansen.

Hij had het niet verwacht, de 17-jarige Hansen, dat hij zo in de schijnwerpers zou komen te staan. Maar wat wil je, als je zes keer in vijf duels scoort op een WK-eindronde? Tegen Nigeria (3-1 winst) neemt hij de volledige Nederlandse productie voor zijn rekening. Dat is zijn eerste hattrick voor Oranje onder 17. Tegen de Verenigde Staten is hij twee keer trefzeker. En bij de 4-1 winst op Paraguay in de kwartfinale is hij, naast doelpuntenmaker, ook belangrijk met twee assists.

’De broer van’

Een opvallende toeschouwer tijdens een paar wedstrijden op het WK, is Ricky Hansen (19), ’de broer van’. Hij speelt sinds afgelopen zomer bij Ponte Preta. Die Braziliaanse club heeft hem overgenomen van Reading FC uit Engeland.

Hansen: „Als mijn broer bij een wedstrijd komt kijken, of ik bij hem, gaat het daarna eigenlijk nauwelijks over voetbal. Beetje bijkletsen, beetje lachen. Sinds hij in het buitenland speelt, doen we dat wel vaker. Dit keer was het anders. Na twee groepswedstrijden leek het erop dat we uitgeschakeld waren. Zo voelde het in elk geval. Dan heb je het daar natuurlijk ook even over. Toen bleek dat we ons met een derde potje nog konden plaatsen, zijn we daar meteen vol voor gegaan.” En kijk waar ze nu staan. Oranje onder 17 speelt donderdag de halve finale op het WK tegen Mexico. Nooit eerder kwam een Nederlands team in deze leeftijdscategorie zo ver. Het bereiken van de kwartfinale is al historisch.

Maar als het aan Hansen ligt, is dit zeker nog niet het eindstation. „Dat ik zelf zo’n aandeel zou hebben met zes doelpunten tot nu toe, dat had ik niet verwacht. Maar dat we zo ver zouden komen, had ik wél zien aankomen. Waarom? Ik vind dat wij het beste team van de wereld zijn.”

Het collectief bestaat door de inbreng van Ajax en AZ uit de nodige Noord-Hollandse voetballers, aangevuld met supertalenten als Ki-Jana Hoever (Liverpool) en Melayro Bogarde (Hoffenheim). ,,We begonnen stroefjes”, erkent Hansen. ,,Nu zie je steeds meer van ons niveau terug. Het moet wel goed komen.”

Bij Ajax onder 19 staat de teller dit seizoen op drie goals in zes wedstrijden. En in elf voorgaande jeugdinterlands scoort hij ook ’slechts’ zes keer. „Nu het hier in Brazilië zo goed gaat, wil ik die lijn doortrekken. Ik hoop dat ik in Nederland mijn huidige niveau kan behouden.”

Oranje verloor de eerste twee groepsduels van Japan (3-0) en Senegal (1-3). Een 4-0 zege op de VS bleek genoeg om de knock-outfase te bereiken. Na de 1-3 winst op Nigeria en de 4-1 tegen Paraguay strijdt Oranje donderdag met Mexico om een finaleplek. Frankrijk en Brazilië spelen vrijdag de andere halve finale.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen