College Schagen steunt plan voor meer groen en uitbreiding van het Roockershuyspark in Tuitjenhorn

Het Roockerhsuyspark in Tuitjenhorn zal als het aan wethouder Hans Heddes ligt worden uitgebreid.
© Archieffoto Mediahuis
Tuitjenhorn

Naast het Roockershuyspark in Tuitjenhorn komt een nieuw park als het college van Schagen ligt. Op 17 december neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Het Roockershuyspark is ontworpen en aangelegd door vrijwilligers en zij doen ook het onderhoud. Vanaf december 2016 werkten zij aan nieuwe plannen. ,,Door het nieuwe plan ontstaat een van de mooiste parken van gemeente Schagen’’, aldus Hans Heddes. ,,Het nieuwe plan past binnen onze ambitie om te vergroenen; meer bomen, meer bloemen, kortom meer groen.’’

Samen met parkontwerpster Mirjam Bontje hebben de vrijwilligers goed gekeken naar biodiversiteit. In het ontwerp is rekening gehouden met insecten en bijen, maar ook naar diverse boomsoorten. ,,De aanplant van bollen, vaste planten en struiken zijn ideaal voor behoud van insecten en bijen’’, zegt vrijwilliger Jan van Musscher. ,,We planten ook veel bomen. Zo komen er op drie plekken een groep oude fruitbomenrassen bij elkaar te staan.” Doordat het ontwerp is afgestemd op de ambities van de gemeente wordt een deel van de kosten gedekt uit de ’groene’ investeringsprogramma’s ’Schagen Groeit Door!’ en ’Bollen en Bijen’.

Allure

Rondom het nieuwe park komt een waterloop, die speels kronkelend de natuurlijke afscheiding vormt tussen het park en de tuinen. Hierdoor wordt het park straks een eiland. Het is voor iedereen te gebruiken en bedoeld voor alle de dorpen in de buurt. ,,Bij de aanleg van de paden gebruiken we een soort halfverharding die goed toegankelijk is voor mindervaliden’’, legt Jan van Musscher uit.

Besluit de gemeenteraad in december om de grond beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het park, dan wordt de bestemmingsplanprocedure opgestart. Naar verwachting kan dan half 2020 de schop in de grond. Wethouder Hans Heddes: ,,Dit park staat voor veel ambities van dit college; succesvolle participatie, meer groen, duurzaamheid en een ontmoetingsplek voor de inwoners van de gemeente.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.