Zoektocht naar foto’s voor ’visuele canon’ van oorlog
Amerikaanse soldaten brengen na de bevrijding op 7 juni 1945 een toeristisch bezoekje aan de Alkmaarse kaasmarkt.© Foto Niod/US Army
Historische verenigingen en archieven zijn opgeroepen om vanaf deze week foto’s uit hun collecties op te diepen voor een ’visuele canon’ van de Tweede Wereldoorlog. Per provincie en voor de overzeese gebiedsdelen worden voorselecties gemaakt, die uitmonden in een serie van honderd foto’s. Daar komt eind maart een tentoonstelling van in de Tweede Kamer.
In Rotterdam is maandag de eerste van vijftig Zuid-Hollandse foto’s getoond, in Utrecht dinsdag de eerste uit die provincie en vrijdag is Noord-Holland aan de beurt. Bij die gelegenheid in Haarlem geeft bijvoorbeeld Filip Bloem, collectiebeheerder van het Verzetsmuseum in Amsterdam, een kort college over hoe men origineel beeldmateriaal herkent.
Omdat de samenleving steeds visueler ingesteld raakt, spreken foto’s sterk tot de verbeelding. Zij maken de periode van oorlog en bezetting zichtbaar en voorstelbaar, nu die verder achter ons ligt. De opzet is zo gekozen, dat in het hele land gezocht gaat worden naar originele, aansprekende foto’s. Als elke provincie vijftig foto’s heeft geselecteerd voor de eigen ’visuele canon’ kiest het publiek de honderd voor de landelijke canon.
De opdracht tot project ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid is gegeven door Platform WO2, waarin diverse organisaties samenwerken zoals het Niod, de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
De provinciale keuzes zijn 15 januari volgend jaar duidelijk. Van die vijftig foto’s worden pop-up exposities gemaakt, die in mei rondreizen door de betreffende provincie.
Meer informatie www.in100fotos.nl