Hij is terug: de gaper van drogist Van der Pigge in Haarlem. In een nieuwe kleur [videoreportage]

Gaper in 2019.

Haarlem

Heb je hem gemist? De opvallende, beroemde kop boven de deur van drogisterij Van der Pigge in Haarlem? Sinds begin november is hij terug, na een renovatie. In een andere kleur. Kijk hier naar een videoreportage.

Honderden jaren geleden, toen niet alle mensen konden lezen, kon je een winkel herkennen aan een symbool aan de gevel. Een kapper had een barbierspaal: een spiraal met rood-wit-blauwe strepen. En een drogisterij een gaper: een kop die zijn tong uitstak waar de dokter een pilletje op kon leggen.

Van der Pigge aan de Botermarkt heeft altijd een gaper gehad. De orginele kop staat nu tentoon in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De huidige, een replica, is ook al meer dan honderd jaar oud. En af en toe aan onderhoud toe.

De gaper tijdens de restauratie.

Dit jaar werd de gaper gerestaureerd door leerlingen van het Horizon College in Heerhugowaard, onder leiding van docent Marel van der Veldt.

Studenten van InHolland Haarlem maakten een videoreportage over de gaper van Van der Pigge en de restauratie. De kop veranderde van kleur: niet meer zwart, maar nu groen/geel. Astrid Hart, eigenares van Van der Pigge, wilde hem graag in die oorspronkelijke kleur die aangeeft dat de gaper groen/geel ziet van misselijkheid.

Het videoportret is gemaakt door studenten van de opleding Media en Entertainment Management van InHolland Haarlem: Roel Wouters, Stijn Jonker, Anouscha de Jong, Stan de Rooi en Vera van der Veldt.

De gaper met zwarte kop, tot aan zijn restauratie dit jaar.© Archief

De gaper in 2003.© Archief

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen