Hoorn gaat ondergronds parkeren bij NS-station onderzoeken

Het stationsgebied. Een meerderheid van de gemeenteraad wil laten onderzoeken of het mogelijk is een ondergrondse parkeergarage voor 1250 auto’s onder of ten zuiden van het station te laten aanleggen.
© Archieffoto
Hoorn

De gemeenteraad van Hoorn heeft dinsdagavond in grote meerderheid een motie aangenomen, die het college van B en W vraagt met voorrang te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van een grote, volledig ondergrondse parkeergarage onder of ten zuiden van het NS-station in het centrum.

Die garage, voor ongeveer 1250 auto’s, moet dan bereikbaar zijn via een ondergrondse doorsteek vanaf de Maelsonstraat.

De fracties die de wilde motie uiteindelijk indienden: VVD, Sociaal Hoorn, Fractie Tonnaer, CDA, VOCHoorn, DRP en ChristenUnie, menen dat zo’n ondergrondse parkeergarage de verkeersdruk en de veiligheid in het stationsgebied verbetert en dat de route via een doorsteek ook fietsers en voetgangers een veilige toegang kan geven tot de binnenstad.

De motie kwam voor het college als verrassing. Wethouder Samir Bashara wees er op dat de gemeenteraad als uitgangspunt heeft vastgesteld dat in het kader van het project Poort van Hoorn aan de noordkant van het station plaats moet worden gezocht voor 1250 auto’s. Verspreid over het gebied, deels ondergronds, hoe moet nog worden uitgezocht.

Op basis daarvan zijn gesprekken gaande met grote partners als onder meer Prorail en NS. Bashara zei problemen te voorzien, als de raad een volledig onderzoek wil, omdat het project daarmee een jaar vertraging oploopt. Wat hij wel wil, is de gemeenteraad voorzien van cijfers op basis van een ’scan’. ,,Ik denk dat we daardoor een aantal woestere varianten naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.’’

Roy Drommel (GroenLinks), die sprak van een ’enigszins megalomaan VVD-plan’ denkt niet dat de ’scan’ veel zal opleveren. ,,Voor 1250 parkeerplaatsen en een weg van ruim honderd meter hebben we het over minstens 120 miljoen euro.’’ Namens D66 gaf Arwin Rood aan liever de hoogwaardige traverse boven de sporen te willen, waar de raad zich eerder voor uitsprak, dan ’zo’n donkere tunnel’.

VVD’er Chris de Meij zei blij te zijn dat het college het onderzoek van een volledig ondergrondse variant wil oppakken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen